У Ніжинському районі зникає ще одна річка…

 

 

 

 

По території м. Бобровиця Ніжинського району протікає мала річка Бобровиця (місцева назва – Бистриця) – ліва притока річки Трубіж, з побудованим каскадом руслових ставків (8 шт.) у складі яких функціонують гідротехнічні споруди.
Довжина річки, відповідно до «Державний водний кадастр: облік поверхневих водних об’єктів», розміщеного на офіційному сайті Держводагенства, за посиланням http://geoportal.davr.gov.ua:81/#waterSidebar складає 27,0 км.
За результатами візуального обстеження на місцевості спеціалістами Деснянського басейного управління водних ресурсів було встановлено, що руслові ставки на річці Бобровиця (Бистриця) перебувають в незадовільному стані, наповнення їх складає в середньому 30-50 % від повного об’єму.
Водойми замулені, по береговій лінії спостерігається заростання болотною та чагарниковою рослинністю. Гідротехнічні споруди, що функціонують у складі ставків не здатні виконувати функції з регулювання та потребують заміни окремих частин або капітального ремонту.
В результаті сильного зарегулювання річки Бистриця на деяких відрізках спостерігається повна відсутність водотоку, особливо у нижній течії.
Сучасний стан річки на території Бобровицької міської ради зумовлений впливом як кліматичних змін, так і антропогенними чинниками.
Неабиякою проблемою є  річки (70-80%), а факти недотримання обмежень господарської діяльності у водоохоронних зонах річок басейну фіксуються все частіше. Велике значення має й те, що посушливе літо та осінь минулого року, безсніжна зима і маловодна весна поточного року призвели до зміни гідрологічного режиму, зменшення водності річок на всій території Чернігівської області, в тому числі і на річці Бистриця у Ніжинському районі.
Прояви глобальних змін клімату мають світовий масштаб, а обміління річок – це лише один з найпомітніших виявів цього небезпечного процесу.
За матеріалами Деснянського басейного
управління водних ресурсів

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь