На Чернігівщині збереглася унікальна церква, яку спорудили майже тисячу років тому

 

 

 

 

Юр’єва божниця або Церква Святого Михаїла – єдина збережена до нашого часу пам’ятка монументальної архітектури Переяславського князівства. Побачити цю унікальну споруду можна на виїзді з Остра.

Знаходиться вона на пагорбі, який також є оглядовим майданчиком.

Споруджена церква була ще в 1098 році за розпорядженням великого князя київського Володимира Мономаха. Того року він заснував «Градъ на Въстри». Нині від колишньої церкви лишився тільки фрагмент. У 1152 р. Ізяслав Мстиславич спалив місто, але Юрій Довгорукий, син Володимира Мономаха, відновив і поселення, і церкву — звідси назва «Юр’єва божниця».

Наступного разу церкву зруйнували в 1240 р. татаро-монголи. Не правилося в божниці аж до XVII ст., а 1695 р. її відновили. Проте невдовзі трапилося нове лихо: у 1753 р. в храм ударила блискавка, дерев’яний верх згорів. До всього ще й кладка почала руйнуватися через зрушення пагорба до річки. Тому наприкінці XVIII – на початку XIX ст. більшу частину будівлі, що була в аварійному стані, розібрали. Збереглася лише вівтар і частина південно-східної стіни.

На стінах апсиди храму, якщо вдасться потрапити всередину, можна побачити рештки монументального живопису ХІІ ст.: фрески стінопису датують 1098-1125 роками. Вони збереглися завдяки проведеним на початку ХХ ст. реставраційним роботам та роботам по консервації, здійсненим у 1924 і 1950 рр. Консервацію останків і реставрацію фрескового розпису ініціювали ще раз у 1977-1980 рр.

Наразі потрапити всередину непросто – приміщення здебільшого зачинене. Тим не менше відвідати це місце варто.

Джерело: ОТГ-Інформ Чернігівщина

cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь