Про Ніжин і кав’ярню на честь Миколи Гоголя

 

 

 

 

Найвідоміший твір письменника Миколи Гоголя — «Ніч церед Різдвом». Його знають навіть ті, хто не читав цієї повісті (дивилися фільм). У Ніжині є кав’ярня «GOGOL POINT». У перекладі українською «Пункт Гоголя».

Затишне місце на вулиці Гоголівській: три столи, барна стійка. У кожному куточку щось пов’язане з Миколою Гоголем: картини, портрети, книжки.

— Звідки ідея такої кав’ярні?

— Бо в Ніжині саме на цій вулиці традиційно греки варили каву, якою ласували і містяни, і гості Ніжина. А щодо Гоголя, заклад розташований на вулиці Гоголівській, поряд сквер Гоголя. І з вікна кав’ярні видно перший у світі пам’ятник письменнику. Микола Васильович навчався ж у Ніжині, у гімназії Вищих наук (нині це Ніжинський державний університет імені Гоголя). А ще в приміщенні Гоголь точно бував, бо тут торгували крамниці. При Союзі працювали залізничні та авіакаси. А потім приміщення стояло пусткою декілька років. І коли ми взяли його в оренду, не знали, чим наповнити. Та все навкруги підказало, що тут має бути кав’ярня, — розповідає 51-річна Марина Козирєва, власниця кав’ярні. — На сьогодні дух Миколи Васильовича відчувають постійні клієнти і туристи. Не знаю, як пояснити, але в сонячну погоду на стінах та панелі опалення з’являється профіль Гоголя. Ще щось містичне.

У нас є лялька Гоголя, виготовлена місцевою майстринею Катериною Васечко. Старовинна друкарська машинка. Світлини, картини, полиці з творами Гоголя.

Отож кожен, п’ючи каву, може ще й читати. Багато відвідувачів приходять поворожити на книжках Гоголя. Формулюють подумки питання, беруть книгу, розгортають на обраній сторінці й у визначеному абзаці читають. Це улюблена гра відвідувачів. А ще у нас загадують бажання про подорожі, і вони збуваються. Також у нас є пряники і шоколадки із зображенням Гоголя і передбаченнями. Одна жіночка запевняє, що всі передбачення, які їй дісталися, справдилися. Тепер вона наша постійна гостя.

— Марино, у вас родинний сімейний бізнес — аптечний. Не страшно було відкривати кав’ярню, адже в Ніжині їх чимало, є конкуренція?

— Я провізор за освітою. Будь-яка справа, якою починаєш займатися вперше, викликає побоювання і сумніви. Та коли дуже хочеш і стараєшся — усе виходить.

— Яке меню?

— Тематичне.

Еспресо в нас називається «Ревізор».

Тому що за цим напоєм відвідувач робить висновок, чи гарна кава в закладі, чи не дуже. Капучино — «Манілов», його треба пити повільно, мріючи про щось. Напій «Сон у майську ніч» з кардамоном, (привід згадати повість «Майська ніч» або «Утоплениця»), лате — «Магерки». Магерки — район Ніжина, де полюбляв бувати Гоголь і певний час жив. Лате — з додаванням пророслого ячменю. Також корисні напої з додаванням маки (південноамериканська рослина), моринги (порошок з африканського дерева, зараз стає модним. — Авт.), рослинного молока. «Шинель» — шоколадний напій, він огортає гостя теплом. 6 шоколад на меду, імбирні пряники, чимало десертів. Подобаються гостям наші пироги з телятиною, лососем.

Ще в нас є сувенірний шоколад; у вигляді бюста Гоголя, діжки з огірком, герба Ніжина, шоколадної книги «Дещо про Ніжин».У 2019 році у вікно кав’ярні сірішим. Хто і навіщо, так досі і не з’ясовано. Залишилося два отвори від куль, спочатку в нас була задумка замінити скло, а потім з’явилася ідея арт-проєкту. На вікні зобразили Гоголя, він тримає в руках книгу, і місця від пострілів опинилися саме на книзі «Дещо про Ніжин». Продовження назви цього твору «…або Дуракам закон не писаний».

— Хто з відомих у вас бував?

— Співак Павло Зібров, фіналістка Євробачення Катя Павленко і дуже багато іноземців, які приїздять до Ніжина. А ще в нас є поштова скринька, в яку відвідувачі можуть покласти листівки з марками, з краєвидами Ніжина і відправити їх у будь-який куточок земної кулі. На пошту їх відношу я. Уже є відгуки, що листівки отримали в Австралії, Китаї, Америці, Канаді. Також повідомлення від адресата з Владивостока, котрий написав, що це перша поштова листівка в житті, яку він отримав.

— Ніч перед Різдвом буде?

— Щоб влаштувати вечірку, потрібно багато місця. Та і працюємо ми з 9.00 до 21.00. Відкриті буваємо лише у «Ніжинську музейну ніч». Бо заклад є однією з її локацій. Учасники квесту мають у кав’ярні виконати якесь завдання. Під час квестів присутній Гоголь, в особі актора, якого ми запрошуємо. Увечері перед Різдвом приймаємо Колядників.

gorod.cn.ua, «ВісникЧ» №1 (1860) від 6 січня 2022, Валентина Остерська

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь