Цукор, гречка і не тільки: в Україні тимчасово ввели регулювання цін на деякі продукти

 

 

 

 

Кабінет Міністрів на період дії карантину тимчасово встановив граничний рівень торговельної надбавки у 10% на деякі продукти харчування.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідну постанову уряд ухвалив на засіданні 12 січня.

Згідно з пояснювальною запискою до постанови, на період дії карантину встановлюється граничний рівень торговельної надбавки в розмірі 10% від оптово-відпускної ціни на: гречану крупу, цукор-пісок, пшеничне борошно першого ґатунку, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна першого ґатунку), пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці), курячі яйця категорії С1, курячу тушку та вершкове масло жирністю 72,5%.

Гранична торговельна надбавка встановлюється з урахуванням рекламних, маркетингових та логістичних послуг, а також послуг з підготовки, обробки, пакування та інших пов’язаних із реалізацією кінцевому споживачу.

Таке рішення в уряді пояснюють тенденцією до зростання споживчих цін на харчові продукти від початку 2021 року на внутрішньому ринку України.

Так, за даними Державної служби статистики з початку року (з листопада 2021 року до грудня 2020 року) ціни на гречку зросли на 23,8% (+8,9 грн), на цукор – на 34,9% (+7,3 грн), пшеничне борошно – на 15,4% (+1,96 грн), на макаронні вироби – на 18,4% (+3,72 грн), пастеризоване молоко – на 9,2% (+2,36 грн), яйця – на 11,5% (+3,15 грн), курячу тушку – 26,9% (+15,06 грн) та вершкове масло – на 12,3% (+5,64 грн).

Очікується, що встановлення граничного рівня торговельної надбавки дозволить стабілізувати ціни на основні продукти харчування в умовах поширення в Україні COVID-19.

Як повідомляв Укрінформ, Кабмін на засіданні 30 грудня 2021 року вніс батон та соняшникову олію до списку продуктів, на які встановлюється гранична торговельна націнка у розмірі 10%.

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко і керівники Спілки молочних підприємств, Національної асоціації молочників України «Укрмолпром», асоціації «Союз птахівників України» громадської спілки «Борошномели України», об’єднання підприємств хлібопекарської промисловості «Укрхлібпром», Всеукраїнської асоціації пекарів та асоціації «Укроліяпром» 31 грудня 2021 року підписали меморандум про взаєморозуміння щодо стабілізації цін на природний газ власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, які виробляють товари, що мають істотну соціальну значущість.

Кабінет Міністрів 31 грудня 2021 року обмежив вартість природного газу для виробників борошна, хліба, молока, курятини, соняшникової олії на період дії карантину, але не довше, ніж до 30 квітня 2022 року.

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь