Директор Ніжинської гімназії №3 Вікторія Пушкіна: «Несправедливо, коли за рахунок великих закладів утримуються менш наповнені”

 

 

 

 

Освітня галузь нашої країни нині перебуває у стані реформування – здійснюється поетапне впровадження Нової української школи (НУШ). Кожний навчальний заклад повинен віднайти свою – результативну — модель існування, щоб вона водночас відповідала і стандартам освіти, і наявним ресурсам.

«Ми свою віднайшли», — зазначає директор Ніжинської гімназії №3 Вікторія Володимирівна Пушкіна.

Освітнім закладом вона керує вже 14 років. У закладі створено сучасне безпечне освітнє середовище, яке відповідає вимогам Нової української школи (НУШ).

У цьому навчальному році за парти сіло 78 першокласників. Класи  початкової школи розміщено в окремому блоці з просторими коридорами, де проводяться веселі динамічні перерви. Працює три групи подовженого дня. Для малюків 1-го класу обладнано спальню. Для здобувачів освіти – окремі роздягальні, санвузли –  на кожному поверсі. Вони мають сучасний вигляд, їх відремонтували у минулому році.

Діти харчуються у затишній їдальні. Вона розрахована на 240 місць. Тут встановлено сучасне обладнання. Переважна більшість учнів охоплена гарячим харчуванням. Класи обладнано сучасними меблями, технічними засобами.

Освітній процес забезпечують 58 педагогічних працівників. З них 39 мають вищу кваліфікаційну категорію, 12 — звання «учитель-методист», 11 – «старший учитель», – Почесний знак  «Відмінник освіти України». У закладі також працюють кандидат педагогічних наук та Заслужений учитель України.

У гімназії створені умови для проведення уроків фізичної культури  у великій та малій спортивних залах; заняття з хореографії проходять в окремому танцювальному класі.

У великій, ошатній  актовій залі зі сучасною апаратурою для проведення позакласної роботи та родинних свят можуть розміститися до 200 чоловік.  У закладі дбають про якісне функціонування гуртків та секцій естетичного спрямування. Вокальна та хореографічна студії дають змогу розвиватися учням різних вікових категорій.

Про високий рівень знань учнів гімназії №3 переконливо свідчать успішні виступи на міських, обласних олімпіадах та конкурсах,  результати на ЗНО. Так, за останні 10 років — з 2011 по 2021 рік — випускників отримали  по 200 балів. Одна учениця навіть отримала 200 балів з 3-х предметів.

В минулому навчальному році заклад теж мав 200 бальника з хімії Вадима Мартиненка.

На сьогодні середня наповнюваність гімназії складає 28,5 учні, а по Ніжину – 25,9. Утримання одного здобувача освіти у закладі обходиться у 24,7 тис. гривень. Це майже удвічі менше, ніж у школах №№4 та 12, де середня наповнюваність складає 13,4 та 15,3 учня відповідно.

«Тобто за рахунок великих закладів утримуються менш наповнені. Хіба це справедливо? Ми  також могли б на вивільнені кошти покращити своє освітнє середовище, придбати нову сучасну техніку чи інші засоби навчання», — зауважує директор гімназії №3 В. Пушкіна.

У закладі запроваджено чітку систему зі збереження енергоресурсів. Встановлено лічильники на всі енергоносії. У кожному класі призначено відповідального учня, який стежить за тим, щоб світло не горіло тоді, коли це не потрібно.

Наразі у гімназії навчаються 770 учнів, а проєктна потужність закладу складає 1170 учнів. Тобто заклад готовий прийняти ще 400 дітей, в тому числі – з оптимізованих шкіл №№4 та 12. У випадку необхідності – навіть цілими класами.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото надано адміністрацією Ніжинської гімназії №3

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь