Місто без окраїн: у віддалених районах Ніжина ремонтують і тепломодернізують школи

Інтерв’ю директора Ніжинської гімназії № 6 Наталі Гули

— Наталіє Олександрівно, три роки тому вас призначили директором тоді ще школи, а зараз вже гімназії №6. Якою є історія та подальша доля освітнього закладу очима досвідченого педагога і керівника?

— Наша гімназія має свою особливу історію, яка починається у далекому 1917 році — на той час це була жіноча гімназія. У державному архіві міста Ніжина зберігається, датована 1927 роком, інформація про те, що партійні організації колгоспу імені Подвойського та Ніжинського механічного заводу звертаються до Наркомату освіти, з проханням відкрити, у віддаленому від центру міста мікрорайоні «Мигалівка», початкову та неповну середню школу.

На той час школа мала одну будівлю… До нашого часу збереглися три корпуси: у двох із них розташовані класні кімнати, в одному – спортзал, в якому не так давно було зроблено ремонт.  Маємо власну їдальню, яка забезпечує учнів свіжим, гарячим харчуванням, сучасні, естетичні внутрішні санітарні вузли з електричними сушарками. Доступна гаряча вода в обох корпусах, яку нагрівають бойлери. Випускники минулих років відмічають суттєве, вражаюче  покращення освітнього простору рідної школи.

Сьогодні гімназія №6 є домівкою для 176 учнів, тут працюють 22 талановитих педагоги, і все спрямоване на те, щоб діти почували себе комфортно, по-домашньому.

Що стосується сучасності, то гімназія №6 має оснащені класи із мультимедійним обладнанням, проекторами, ноутбуками. Не так давно суттєво оновили комп’ютерний клас. Сучасний світ не стоїть на місці, і ми розвиваємо у дітей цю інформаційно-технологічну компетентність.

— Гімназія №6 вже у новітній історії пережила досить важкі часи, дуже складно було здобути фінансування з бюджету на ремонт та модернізацію корпусів. Але це вже позаду, як ви розвиваєтесь зараз?

— Не так давно гострою потребою стояла тепломодернізація приміщень гімназії. Проте наразі заклад втілює у життя цю давню мрію. Нині у школі замінено 5 вхідних дверей на металопластикові, триває заміна вікон на енергозберігаючі.

А нещодавно на території спортивного майданчика нашої гімназії встановлено сучасне вуличне спортивне обладнання, де проводять дозвілля не тільки учні нашої гімназії, а частенько навідуються учні 12 та 14 шкіл, яких ми завжди раді бачити.

— А чого потребує сьогодні сама школа: посилення батьківської уваги, матеріально-технічного забезпечення чи суто освітнього вдосконалення?

— Всього, і в комплексі. Велику допомогу ми отримуємо з боку міської влади, я хочу щиро подякувати депутатському корпусу міської ради і особисто нашому депутату В’ячеславу Дегтяренку. Не побоюсь сказати, що це для нас — людина від Бога. Він постійно опікується вирішенням проблем гімназії. Навесні минулого року він організував та профінансував заміну освітлення в одному із корпусів гімназії, а також заміну одного з вікон. Суттєву допомогу надає приватний підприємець Валентин Андрієць. Обоє є випускниками нашої школи. Коли є поєднання батьківської громади, депутатського корпусу і власне освітнього закладу, тоді можна вирішити все. Ми вдячні, що в нас є такі помічники.

— Ви сучасний досвідчений керівник, а ваша школа — не просто освітній заклад, а центр досить віддаленого мікрорайону Ніжина, тож як Ви бачите її подальший культурний та духовний розвиток?

— Ви дуже чітко підмітили: дійсно, навчальний заклад має бути центром культури і духовності. Зазвичай на базі гімназії проводиться багато заходів для мешканців нашого мікрорайону: це традиційні спільні яскраві заходи до новорічних, різдвяних свят, Дня матері, зустрічі випускників, які зазвичай збирають багато ніжинців. Ми є важливим виховним осередком для дітей і дорослих. Останні два роки у зв’язку з пандемією  довелось обмежитись залученням лише учнів до цих заходів, але з нормалізацією ситуації обов’язково продовжимо чудові традиції.

Хочу зазначити, що наш заклад розвивається в умовах нового закону про освіту. У 2020-му році ми стали на шлях оптимізації, і, прийнявши спільне рішення разом із батьківською громадою, шляхом пониження ступеня закладу із ІІІ на ІІ, отримали статус гімназії.

— Кожна школа Ніжина має свою родзинку, якусь цікавинку. Що є особливістю гімназії №6?

-Наші діти — рідні діти, у нас все навчання йде через домашнє, сімейне виховання. Головна родзинка в тому, що це родинна, сімейна гімназія, де йде тісна співпраця із кожною родиною, яка привела свою дитину до стін нашого закладу.

У гімназії №6 розвинене патріотичне виховання, беремо активну участь у всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»). Діють шкільні гуртки та факультативи. Наші учні і вчителі активні у міських, обласних, всеукраїнських акціях та конкурсах.

— Ваша гімназія сучасно будує своє життя і зовсім не відчувається, що це навчальний заклад окраїни. Чи готовий ваш навчальний заклад прийняти у себе учнів після того, як в рамках освітньої реформи все ж буде ліквідовано деякі школи у Ніжині?

-Так, ми добре розуміємо, що сьогодні всі школи по всій країні знаходяться на шляху оптимізації. Така вимога нового Закону «Про освіту» – одні школи повинні змінити статус, понизивши ступінь, іншим взагалі доведеться закритися. І в такому випадку, звісно ж, двері нашої гімназії відкриті для здобувачів освіти з тих шкіл, яким все-таки доведеться закритися. Такі умови сьогодення, зараз по всій Україні проходить освітня реформа, і Ніжин не виняток…

Для себе ми розробили дорожню карту, за якою рухатимемося вперед, запрошувати до школи, до співпраці, впливових представників громадськості. Така співпраця вже налагоджується, і це дає стимул рухатися вперед.  Ми не школа на окраїні, в нас є ким і чим пишатися.

Майбутнє за співпрацею: громада — школа — батьки.

Автор: Анастасія Краско

Фото надано адміністрацією Ніжинської гімназії №6

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь