Володимир Мамедов: “Реструктуризація закладів освіти необхідна”

 

 

 

 

Свою думку щодо питання оптимізації мережі освітніх закладів висловив депутат Ніжинської міської ради, Почесний громадянин міста Ніжина Володимир Хейбарович Мамедов:

“Питання оптимізації шкіл міста Ніжина – не нове. Уже  п’яту каденцію я є депутатом міської ради і добре пам’ятаю, що ця тема підіймалася вже не раз, але рішення прийняте так і не було. І ось настав час, коли потрібно виважено та раціонально розпорядитися коштами місцевого бюджету. Відомо, що громада міста сплачує податки, а ми, як депутати, яким делегована місія розпоряджатися цими коштами, маємо право вирішувати так, як це буде правильно для всієї громади. Ми не маємо права нераціонально використовувати бюджетні кошти.

Мене, як голову бюджетної комії, це питання особливо турбує. Оптимізація має бути не тільки у  збиткових підприємствах, а й у шкільних та дошкільних закладах. Крім того, держава ставить нас у такі рамки, що якщо не рахуємо ми, то рахує вона: як приклад – якщо в класі навчаються менше 25 учнів, то всі затрати по утриманню закладу лягають на плечі наших містян.

Ситуація з минулого: закрили ЗОШ №8. Так, люди тоді були збентежені, але на базі цієї школи відкрито чудовий дитячий садок, і зараз люди вдячні! Також і в ЗОШ №16 теж переобладнано частину приміщень під дитячий садок, у школі №14 – те ж саме.

Скажу відверто: усі ці 18 років, які я є депутатом міської ради, я захищав інтереси ЗОШ №4. Ця школа мені близька, бо я навчався в ній до 8-го класу. Пам’ятаю, коли я йшов до першого класу, мене записали 45-им учнем у класі. За парти саджали по троє…  А сьогодні ситуація кардинально змінилася.

Нині ситуація в ЗОШ №4 – плачевна. І ми не можемо необ’єктивно витрачати кошти, якщо в класі 12 учнів замість 25. Якщо школа не відповідає закладеним державою нормам, то треба приводити до відповідності.

Щоб прийняти правильне рішення, достатньо підійти до школи, коли вранці йдуть діти, і на власні очі переконатися, що багато проходять повз. Значить, причина є. Захищаючи інтереси ЗОШ №4, я завжди думав, що педагогічний колектив цього закладу зможе вирішити питання наповнення учнями класів. Але минули роки, і все залишилося, як є. Колектив викладачів не впорався з поставленою задачею. Батьки бачать, що в Ніжині є інші школи, які можуть дати кращі знання. Гарний приклад – міський ліцей, який уміло дає якісні знання. Тому я вважаю, що мала кількість учнів пов’язана з низьким рівнем подачі знань. Саме тому я підтримую реструктуризацію шкіл і голосуватиму за ліквідацію ЗОШ 12 і 4.

Зазначу: здійснюючи реструктуризацію шкіл, ми не порушуємо права дітей, їхніх батьків та викладачів, сьогодні влада пропонує перейти дітям і вчителям (навіть цілим класом) до іншого навчального закладу. Місця є! Крім цього, ці школи ( 12 і 4), знаходяться майже в центрі міста, тож ніхто не  постраждає, бо поруч є інші навчальні заклади.

Кілька слів стосовно тих представників громади, хто мітингує проти цих заходів: якщо ми не проведемо їх сьогодні, то вже завтра у нас не буде чим виплачувати заробітну плату вчителям… У такі умови нас ставить центральна влада і такою на сьогодні є державна політика в сфері освіти.

Важливо: міська влада та депутати це роблять не заради власних інтересів. Ні, це – процес оптимізації.

Тож моя думка така: реструктуризація закладів освіти необхідна.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь