Гроші на вітер: як юридична контора ошукала ніжинське підприємство

 

 

 

 

Непростою ситуацією, яка склалася на комунальному підприємстві «Виробниче управління комунального господарства», поділився нинішній керівник Володимир Шпак.

Ще за часів попереднього керівництва, а саме – в січні 2020 року, КП «ВУКГ» (на той час начальником підприємства був Владислав Корман), підписано договір з ТОВ «ПП Право» (директор В. В. Куровський) про надання абонентських юридичних послуг. Цей крок, як бачимо нині, виявився хибним, але, як зазначає В. Корман, цей договір йому нав’язало колишнє керівництво міста…

Що ж не так у цьому документі, і чому тепер КП «ВУКГ» змушене терпіти судові тяжби і сплачувати кошти за фактично не виконану роботу?!

«Умови цього договору – вкрай невигідні для нашого підприємства, – пояснює В. Шпак. – Фактично за цим договором виконавець зобов’язується надавати абонентські юридичні та консалтингові послуги по наданню консультаційно-інформаційної та професійної правничої допомоги в обсязі та на умовах, передбачених цим договором, а клієнт зобов’язується прийняти послуги та оплачувати їх в обсязі та строках, визначених договором. Це при тому, що у договорі не передбачений такий пункт, як «Підтвердження факту виконаних робіт (послуг) стороною замовника – комунального підприємства».

По суті – підприємство зобов’язане щомісячно сплачувати товариству абонентську плату, незалежно від того, чи надавало ТОВ «ПП Право» послуги КП «ВУКГ», чи ні. У договорі прописано, що вартість щомісячних послуг за домовленістю сторін встановлюється у розмірі 2,5 мінімальних зарплат, що на момент укладання договору відповідає 11 807,00 грн/місяць (4723,00 грн помножити на 2,5 виходить 11 807,00).

Крім цього, умовами договору за несвоєчасну оплату передбачено 50% штрафу. А за невиконання робіт товариством – не передбачено нічого. Тобто жодної відповідальності тут немає! На мою думку, умови даного договору містять пункти, які суперечать принципам добросовісності, здорового глузду та справедливості».

За словами В. Шпака, колишнього керівника КП «ВУКГ» Владислава Кормана юрист попереджав про те, що цей документ може виявитися небезпечним для підприємства. Втім, сталося так, як сталося… Начальник комунального підприємства Володимир Шпак, коли його призначили на посаду, намагався розібратися у цій ситуації і знайти компромісне рішення, робив спроби вийти на зв’язок з очільником ТОВ «ПП Право» В. В. Куровським, але той не пішов на контакт.

«На мою думку, ця структура не займалася нічим, за що б ми повинні їм платити, – підкреслив керівник КП «ВУКГ». – Жодної справи, яку вона вела в судах, ми остаточно не виграли. Таке враження, що дане товариство тільки викачувало кошти з підприємства». Найбільш неприємне в цій ситуації те, що ТОВ «ПП Право» подало до суду позов на КП «ВУКГ». «Господарський суд в Чернігові (першу інстанцію) ми виграли, а от Апеляційний – програли, – розповідає В. Шпак. – З КП «ВУКГ» – разом з штрафними санкціями – вже стягнули 170 тисяч гривень (це за рішенням Апеляційного Господарського суду). І ще ПП “Право” претендує на 190 тисяч гривень».

Постає питання: що робити далі, як юридично грамотно можна вийти із цього замкненого кола? Ще один нюанс: цей договір підприємство фактично не має права розірвати в односторонньому порядку, адже в умовах чітко прописано, що він «підлягає пролонгації на тих же умовах».

«Наразі ми повідомили юридичну контору про те, що договір на наступний строк не продовжуємо, – говорить В. Шпак. – А також звертаємося до правоохоронних органів».

Фото ілюстроване

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь