Додаткові 16 мільйонів отримають школи Ніжина у 2023 році

На останній сесії Ніжинської міської ради було прийняте майже одноголосне рішення про покращення освітнього середовища в Ніжині.

На думку більшості депутатів, один із ключових компонентів освіти – це сучасне освітнє середовище: забезпечення дітей всіма необхідними засобами для якісного здобуття освіти, оснащення, нові ефективні технології, які сприяють підвищенню рівня навчання та забезпечують комфортні умови в школах міста. За таких умов діти зможуть отримати кращу, якісну освіту для початку свого дорослого життя.

Так, прийняте рішення було болюче і непросте,  але кардинально реформаторське: перенаправити кошти з утримання  малонаповнюваних шкіл та оплати за енергоносії і перевести близько 250 дітей в інші навчальні заклади міста, де навчається  більше 7 тисяч учнів а кошти перенаправити на ефективне освітнє середовище.

Що ж очікує на освітню мережу Ніжина в наступному році? Де правда, а де дешевий піар і підбурювання, яких нині так багато в соцмережах?.. Аби прояснити ситуацію, ми запитати у радника міського голови Сергія Охонька, на які зміни все ж таки очікує освітня мережа у 2023 році.

Життя не стоїть на місці… Кожного дня, щохвилини, воно невпинно йде вперед… І ми повинні або залишатися жити в старому світі, боячись змін, або ж адаптуватися і впевнено йти в ногу з часом. Це значить, що ми повинні розвиватися, удосконалюватися самі й робити кращим те, що нас оточує. Іноді це непросто, але ми повинні визначитися: або ми робимо кроки для того, щоб місто розвивалося (хоча вони не завжди  подобатимуться громаді), або залишаємо цю «стабільність» і відкидаємо всякий рух вперед – і тоді ми подобаємось громаді, яка, на жаль, звикла до того, що  минулі 30 років керманичі міста не робили нічого… Але ж чи завжди добра така «стабільність»?

Або ти приймаєш умови життя,  вирішуєш і розвиваєшся, або стоїш на місці.

Так, звісно, питання реформування освітньої мережі – болюче. Втім, розуміючи це, потрібно дивитися на нього стратегічно, дивитись вперед і, бажаючи нашим дітям, здобувачам освіти тільки найкращого, робити рішучі дії.

На думку депутатів, оптимізація шкіл – це життєва необхідність. Зрозуміло, що головне – не кількість шкіл, а якість навчання, яку вони надають. Таким чином, ці акумульовані кошти ми повинні обов’язково направити на освітнє середовище, а не на утримання приміщень та оплату енергоносіїв шкіл (оплата яких, до речі, піднялася врази).

Тож завдяки прийнятому на останній сесії рішенню ми в наступному році направимо близько 16 млн грн саме на покращення системи навчання дітей в Ніжині. Учні зможуть навчатися в більш якісних умовах і отримувати кращі знання. Таким чином, у нас будуть кошти для оновлювлення матеріально-технічної бази шкіл та  створення сучасних, комфортних умов навчання. Ці кошти кожен навчальний заклад зможе використати правильно і ефективно, придбати щось потрібне, цікаве, креативне, таке, що зацікавить учнів у навчальному процесі. Можливо, це буде сучасний оснащений комп’ютерний клас, чи кабінет робототехніки, чи STEM-лабораторія... З цим мають  визначитися самі директори шкіл, розуміючи статегію розвитку їхніх навчальних закладів.

Із наступного року кожна школа й надалі з кожним роком покращуватиме своє освітнє середовище, адже ці закумульовані кошти будуть направлятися саме на освіту (а це близько 20 млн грн в рік).

Тому завершу так:  є сентименти, а є реалії життя – об’єктивне та свідоме бачення подальших дій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь