Нові рецепти допоможуть закладам формувати різноманітні унікальні меню, які до того ж відповідатимуть новим нормам харчування учнів.

За словами Євгена Клопотенка, вони з командою зараз розробляють нові страви для шкільного меню. Усі вони увійдуть до збірки із 500 рецептами – там будуть 160 вже затверджених страв, які зараз готують для дітей, та ще 340 нових.

Під час роботи над реформою шкільного харчування ми побачили потребу кухарів у збільшенні вибору страв, які вже відповідають новим нормам, для можливості формування власного меню у школах,
– пояснив Клопотенко.

Пів тисячі рецептів дозволить школам формувати унікальні меню, які будуть відповідати нормам калорійності, білків, жирів і вуглеводів.

Коли з’являться нові рецепти

Вже готовий збірник має вийти в середині 2022 року, ймовірно, влітку. Додамо, що конкретні назви страв Клопотенко не назвав.

До слова, у МОН заявили, що школи не обмежуються одним конкретним меню та можуть не прив’язуватися до рецептів Клопотенка. Там можуть самостійно розробляти рецепти та технологічні картки, в залежності від харчових звичок певного регіону.

А омбудсмен з прав людини Людмила Денісова розпочала моніторинг шкіл у всіх регіонах для перевірки оновленого харчування. Більше про це – читайте тут.

Що відомо про нове харчування у школах

З 1 січня українські школи перейшли на оновлене меню, яке розробив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. Куратором проєкту є перша леді Олена Зеленська.

Відтепер:

  • Приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди. А картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень.
  • М’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами.
  • Сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів.
  • Сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі. А питна вода має бути доступна завжди під час їжі.

Зазначимо, що оновлене харчування сподобалося не всім. Батьки обурюються малими порціями та високими цінами, кажуть, що дітям дають несолену їжу і несолодкі напої, які діти відмовляються їсти.

За матеріалами education.24tv.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram