День пам’яті жертв Голокосту: ніжинці пам’ятають…

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.  Саме в цей день у 1945 році війська 60-ї армії 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау на території сучасної Польщі. 

Щороку небайдужі ніжинці збираються на місці, де відбувались найбільш масові розстріли євреїв та ромів під час Другої світової війни – ніжинський «бабин яр» біля цегельного заводу. Традиційно за ініціативи управління культури на чолі начальницею Тетяною Бассак відбувся лижний пробіг пам’яті до меморіального знаку за участі студентів Ніжинського агротехнічного інституту .

Сьогодні секретар міської ради Юрій Хоменко, заступник міського голови Сергій Смага, члени виконкому, музейники, студенти та представники об’єднань громадян зібралися на місці розстрілу євреїв та ромів. Місці, де в роки війни було розстріляно 3500 невинних людей. Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку присутні вшанували всіх жертв Голокосту, яких знищували лише за етнічну приналежність.

Згадали також людей різних національностей – Праведників народів світу – які, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв та ромів під час Другої світової війни.

Слова учасників заходу про нелюдські страждання відгукувались у серці кожного присутнього. Адже пам’ять про ці злочини є невід’ємною складовою національної пам’яті українського народу.

Джерело: nizhynrada.gov.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь