265 років з Дня народження автора проекту будівлі Гімназії вищих наук у Ніжині

 

 

 

 

9 лютого 2023 р. виповнюється 265 р. від дня народження академіка архітектури, одного з найбільш плідних майстрів пізнього класицизму, автора проекту будівлі Гімназії вищих наук у Ніжині – Луїджі (Алоізія Івановича) Руска.

Народився майбутній архітектор у 1758 р. в італійській Швейцарії (кантон Тічино). Предки родини були талановитими скульпторами та живописцями, які працювали не лише на батьківщині, але й в Іспанії, Німеччині. Навчання Луїджі Руска проходило в Італії. Він починав як майстер-будівник за проектами відомих архітекторів Дж. Кваренгі, Ю. Фельтена, В. Бренна, Ф. Волкова, Є Соколова. З 1790 р. почав робити власні архітектурні проєкти.

Крім того талановитий зодчий займався будівництвом мостів, набережних, стаєнь, брукуванням площ, облаштуванням бульварів тощо. У 1792 р. Луїджі Руска одружився, але перший шлюб закінчився трагічно.

Двадцятирічна дружина померла, залишивши двох дітей. Тільки через 5 років архітекторові пощастило зустрітися з Маргаритою Шарлемань. Майстер породичався з відомою родиною скульпторів і архітекторів (батько нареченою Жан-Батист Шарлемань – Боде був академіком орнаментальної скульптури). Розквіт творчості архітектора припав на поч. XIX ст. Він став широко відомим, у 1802 р. його призначили придворним архітектором, наступного року Луїджі Руска отримав чин надвірного радника, ще за рік – колезького радника, в 1809 р. – статського радника. Майстер займався проектуванням павільйонів і оздоб для палаців.

Відомо, що за його проектом у Києві на Подолі був побудований Гостинний двір. У 1808 р. архітектор Л. Руска запропонував проект Гостинного двору в стилі класицизму. Це мав бути монументальний двоповерховий торгівельний комплекс у вигляді замкненого прямокутника з внутрішнім службовим приміщенням, до якого вели шість воріт.

Вдалося побудувати тільки перший поверх. Будівництву перешкодили пожежа на Подолі в 1811 р., а потім війна 1812 р. Луїджі Руска є автором проекту торгових рядів у Білій Церкві, Тріумфальної арки у маєтку Кочубеїв у Диканці. 19 липня 1805 р. граф І.А. Безбородько звернувся до імператора з проханням дозволити будівництво вищого навчального закладу в м. Ніжині. 29 липня 1805 р. Олександр І підписав указ про будівництво в Ніжині Гімназії вищих наук. Зробити проєкт будинку гімназії був запрошений Луїджі Руска.

Зодчий витримав новий проект у дусі часу. Ясність архітектурного мислення, вивірене відчуттям пропорцій та сміливість строгих класичних форм сприяли створенню архітектурної перлини, майстерно пов’язаної з навколишнім ландшафтом. Приміщення Гімназії споруджувалося 1808-1817 рр. силами кріпаків навколишніх сіл. Керував будівництвом архітектор Іван де Лукіні. Навчальний заклад розпочав свою діяльність у 1820 р. Визнання й професійна затребуваність архітектора Луїджі Руска мали й інший бік медалі – суворий клімат північних широт, де проживав зодчий, погано впливали на його самопочуття. Тож, у 1811 р. він подав прохання про відставку, посилаючись на поганий стан здоров’я. Втім його відставка була прийнята лише в 1817 р. Незавершені проекти зодчого продовжили його учні. Помер майстер в Італії у 1822 р. Упродовж майже тридцяти п’яти років Луїджі Руска пройшов шлях від кам’яних справ майстра до одного з провідних архітекторів свого часу. Художньо-історична цінність його спадку загальновизнана. Незрівнянні пам’ятки архітектури до цього часу чарують, вражають величчю та позитивною енергетикою. Архітектурний шедевр Луїджі Руска і нині прикрашає наше місто.

Ірина РАДЕЙ, наукова співробітниця відділу Музей «Поштова станція»

Фото Нежатин

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь