Лікарів Чернігівщини безкоштовно навчають відомі науковці України

 

 

 

 

В Україні триває реформа медицини, на часі – первинна ланка. Професія сімейного лікаря вимагає постійного підвищення кваліфікації, навчання новим методам діагностики, підходам до терапії тих чи інших захворювань. Проте не кожен фахівець, а особливо з віддалених населених пунктів, знайде час і можливість відвідувати конференції та семінари за межами області. Аби наблизити нові знання у сфері медицини до регіонів, представники Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика три роки поспіль проводять навчання в обласних центрах. За підтримки громадської організації «Асоціація серцево-судинної допомоги сімейної медицини», українського Ротарі Клубу «Київ-Центр» та управлінь охорони здоров’я облдержадміністрації і Чернігівської міськради такий захід 20 вересня відбувся в Чернігові. Майже сто медичних фахівців з усіх районів Чернігівщини приїхали взяти участь у майстер-класах, які проводили для них відомі науковці країни.
– Нині дуже важливо дати нові знання сімейним лікарям, адже до них йдуть пацієнти з різними патологіями, – розповідає заслужений лікар України, завідувачка кафедри кардіології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика, професор, доктор медичних наук Марина Долженко. – І найбільш серйозні та найпоширеніші недуги – ішемічна хвороба серця та артеріальна гіпертензія. На жаль, у цих хворих виникають невідкладні стани, приміром, порушення ритму серця, під час яких лікар має не розгубитися, а одразу надати кваліфіковану медичну допомогу. Кардіологія – це та спеціальність, яка потребує додаткових знань. Тому наша кафедра – опорна кафедра Міністерства охорони здоров’я України за спеціальністю «Кардіологія», проводить для сімейних лікарів, терапевтів та кардіологів майстер-класи по всій Україні. У Чернігові заняття в інтерактивному режимі відбуваються вже вп’яте. До речі, лікарі Чернігівщини дуже грамотні й завжди активні до навчання, повідомляє Газета “Деснянка”. 
За словами пані Марини, більшість пацієнтів мають кілька хронічних недуг. Окрім, приміром, гіпертензії, може ще спостерігатися захворювання нирок, легень, шлунково-кишкового тракту. Тому кафедра кардіології запрошує взяти участь у таких навчальних заходах інших спеціалістів: пульмонологів, нефрологів, ендокринологів. Вони розповідають, як лікувати ту чи іншу недугу в поєднанні з кардіоваскулярною патологією, серцево-судинними захворюваннями.
– Цей проект – благодійний. За навчання лікарі не сплачують жодної копійки, учасникам з районів компенсують витрати за проїзд, – продовжує Марина Долженко. – Навчання допомагає проводити «Асоціація серцево-судинної допомоги сімейної медицини» – гілка європейського товариства серцево-судинної допомоги сімейної медицини (EPCCS), що є ланкою європейського товариства кардіологів (ESC). Інформаційну підтримку нам надає український Ротарі Клуб «Київ-Центр», який було створено з перших часів незалежності України. Він уже провів багато благодійних медичних заходів, наприклад, з вакцинації від поліомієліту.

Марина Долженко та Ігор Батог
Те, що навчання відбуваються у формі майстер-класів, професор Марина Долженко вважає дуже ефективним. Адже за короткий термін часу вдається пояснити сімейному лікарю, як саме застосовувати на практиці нові рекомендації європейського товариства кардіологів.
– Ми розділили учасників на три групи, окремо сімейних лікарів, терапевтів і кардіологів. Кожна з груп бере участь у п’яти майстер-класах за темами: пневмонія, інфаркт міокарда, бронхіальна астма, артеріальна гіпертензія і цукровий діабет, серцева недостатність, – зазначає пані Марина. – Представляємо клінічні випадки, показуємо аналізи пацієнтів, розказуємо, які є скарги у хворого. Під час спілкування учасники визначають діагноз, кажуть, як саме лікуватимуть. Разом обговорюємо, які можна застосувати у цьому випадку міжнародні рекомендації, що нове з’явилося в лікуванні конкретного захворювання. Ось це і є фішка інтерактивного спілкування – щоб лікарі самотужки ставили діагноз і самі призначали лікування за міжнародними рекомендаціями, а лектор корегує, навчає, як застосовувати ці рекомендації щодо конкретного хворого.
Чому навчання проводять у невеличких групах? Бо, як пояснила лікар-кардіолог, так вибудовується довірливий діалог, лікарі не бояться ставити спікеру запитання.
– Насправді дуже важливо, коли тобі довіряють, і це неабияк цінують лікарі, які навчаються на нашій кафедрі, – каже професор Долженко. – Чи спілкуємося з медиками з регіонів у подальшому? У нас на сайті www.WebCardio.org є форма для консультацій, і кожен може до нас звернутися. Також ми проводимо онлайн-консультації по Скайпу, і Чернігівщина – не виняток.
Головний позаштатний кардіолог обласного управління охорони здоров’я, головний лікар обласного кардіологічного диспансеру Ігор Батог відзначив, що такі навчальні заходи дуже корисні не лише для сімейних лікарів, терапевтів, а й кардіологів:
– Сьогоднішнє зібрання – гарна можливість поспілкуватися з досвідченими фахівцями різних спеціальностей. Для багатьох наших фахівців, що живуть і працюють у віддалених районах Чернігівщини, зібратися і поїхати на медичну конференцію до столиці – ціла проблема: це і далеко, й недешево. А ось такий формат – дуже зручний! Сьогодні серед учасників молоді лікарі і старші, навіть приїхали пенсіонери. Їм також цікаво почерпнути нове. Люди, як кажуть, не варяться у своєму соку, а навчаються і потім використовують знання у своїй роботі.
Як розповів Ігор Батог, на жаль, кардіо­логія молодшає, лікарі вже діагностують інфаркт у вісімнадцятирічних. Факторів цьому чимало: генетика, екологія, неправильний спосіб життя.
– У селах процвітає пияцтво, воно стало страшною соціальною проблемою, – каже головний кардіолог області. – Люди, які зловживають спиртним, рано чи пізно матимуть проблеми з серцево-судинною патологією. Також неабиякий відбиток лишають стреси, війна на Сході. Тож роботи у лікарів чимало.
Учасниця майстер-класів – лікар сімейної медицини Чернігівської міської лікарні №1 Наталія Давиденко перед навчанням поділилася своїми думками:
– Для мене сьогоднішній захід – це безцінні знання і новий досвід. Може так статися, що я врахую свої помилки і в подальшому щось виправлю у своїй роботі. Хочу дізнатися про більш сучасні дослід­ження, останні медпрепарати.
Сімейний лікар Тетяна Вірста приїхала з Бахмача:
– Мені цікаво познайомитися з професорами, дізнатися від них, що радить в лікуванні європейське товариство, які наразі ліпше застосовувати препарати, як саме їх використовувати. Сімейний лікар сьогодні має знати все і навіть більше. Мій загальний медичний стаж – 26 років, а в сімейній медицині я вже п’ятий рік. Пацієнтів дуже багато, а ось сімейних лікарів – не вистачає. Тільки у Бахмачі потрібно п’ять таких фахівців. Сподіваюся, що реформа первинної ланки буде успішною, і зарплати у нас зростуть. Тоді й бажаючих працювати в сімейній медицині стане більше.
Сімейний лікар Ніна Самойлова, яка працює у Чернігівській міській лікарні №2, зазначила:
– Я наразі у відпустці і не прийти сюди, втративши таку чудову можливість, просто не змогла б. Мені цікаво почерпнути інформацію про доказову медицину, нові напрямки в лікуванні. Із задоволенням братиму активну участь у майстер-класах. Дуже добре, що в Чернігові організовують такі зустрічі, на які можна прийти і послухати науковців.
Лікар-кардіолог обласного кардіологічного диспансеру Дмитро Нагорний завітав на зустріч з відомими фахівцями, навіть незважаючи на травму ноги:
– Ви не уявляєте, наскільки важливе це зібрання! Почути нове від розумних людей не щодня випадає. Свою роботу я люблю і хочу знати більше. Тому я – тут!
Майстер-класи для наших лікарів проводили такі науковці: Марина Долженко, Галина Андреєва, Людмила Юдіна, Тетяна Колесник та Ірина Давидова.
Після навчання учасники отримали сертифікати про підвищення кваліфікації. У подальшому лікарі Чернігівщини можуть продовжити навчання on-line. Для цього потрібно скористатися сайтами: кардіологам – www.WebCardio.org, сімейним лікарям – www.WebMedFamily.org.
Навчатися ніколи не пізно!

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь