Ніжинська молодь перевіряла свою фізичну та психологічну витривалість. ФОТО

 

 

 

 

На минулих вихідних в Ніжині пройшли відкриті навчання з тактичної медицини, основ поводження зі стрілецькою зброєю. Вже за доброю традицією організовували їх «С14» та «Спілка Ветеранів війни з Росією». Участь у цьому заході могли прийняти всі бажаючі громадяни України, які досягли повних 16 років.

Перший день учасники були ознайомленні з теоретичними знаннями та засвоювали їх. Головна тема полягала у розумінні та застосуванні основ само- та взаємодопомоги при пораненнях, медичне сортування, робота в червоній зоні: 90-секундний огляд, локалізація травм, стабілізація пораненого та підготовка його до евакуації в умовний пункт збору, перенесення бійця, який не може самостійно пересуватися, різними способами 1/1 , 1/2, 1/3 і 1 група.

Цього разу, окрім основ домедичної допомоги за стандартом ТСС учасники заходу ознайомлювалися з тим, як переносити поранених в різних умовах складності, а саме в замкнутому або відкритому просторі та як технічно вірно завантажувати умовних 300 чоловік на борт евакуаційного транспорту.

Наступна дисципліна мала навчити учасників азам поводження зі стрілецькою зброєю, ознайомити з базовим бойовим комплектом піхотинця, його спорядженнями та функціями на полі бою. Також присутні мали освоїти основні положення для стрільби (робота парами, трійками п’ятірками та двома п’ятірками).

Другий день занять вже проходив на базі ніжинського пейнтбольного клубу «Козак». Саме там вже теоретичні знання закріплювалися на практиці під час так званого стрес-тесту.

Також на другий день учасники отримали практичні навички з радіопереговорів та культури мовлення, умовному кодуванню повідомлень. Вони змогли оцінити необхідність та доцільність використання дронів, квадракоптерів під час бою та аеророзвідки.

Таким чином на другий день вже було чотири навчальних пункти.

  1. Радіозв’язок, аеророзвідка, комунікація груп між форматом група «альфа» – небо, «штаб» – група бета.
  2. Практичне відпрацювання евакуаційного ланцюжка на полі бою – шпиталь.
  3. Підхід, оточення, зачистка та утримання будівлі.
  4. Індивідуальна та групова робота при висування до об’єкта оперативного інтересу на умовному полі бою. Залагодження роботи двох груп «альфи» та «бети» при маневрах. Відхід, прорив, оборона, прикриття, наступ та оточення ворога з подальшою його ліквідацією, евакуація поранених в точку збору.

О другій половині дня пішла найцікавіша частина заходу – «стрес-тести», де кожен учасник перевірив свою як фізичну так і психологічну витривалість.

В завданні було поставлено висунутися в заданий квадрат до пораненого, стабілізувати його стан, перенести в точку евакуації, паралельно відбити атаку противника, пережити артобстріл, визвати транспорт, який має забрати пораненого та всю групу, скоординувавши його місце та час прибуття таким чином, щоб не потрапити в сектор ворожого обстрілу та на заміновану територію.

При цьому учасник мав знищити ворога, вціліти самому та врятувати побратима, і про все, що відбувається на умовному полі бою доповідати в штаб та отримувати з центру вказівки, виконувати та дублювати їх між групами.

Детальніше про те, що тут відбувалося ми розпитали в організатора цього заходу координатора «С14» в Чернігівській області Олександра Максимця.

Скажіть Олександре, чому ви вже другий рік поспіль проводите в Ніжині подібні навчання?

Напевно тому, що подібного роду заходи, які ми проводимо, трохи відрізняються від нудних військових зборів, які проходять на військових кафедрах або школах, де вчать тільки «кроком руш, на перший другий розрахуйсь… раззз два…» Вважаю це застарілим підходом до такої важливої справи, адже молоді їх стройова не цікава. Молодь рухлива допитлива і любить практику та наочність! Раніше було більше вільного часу і ми частіше могли проводити навчання в тих закладах, куди нас запрошували. А зараз часу обмаль, тому ми і вирішили виділити два дні, зібравши всіх бажаючих в одному місці та провести потужний навчальний військово-патріотичний захід.

А де ж ви самі отримали такі досить специфічні знання?

За певним збігом обставин, ще в 2014 році потрапив на закритий вишкіл з тактичної медицини, що проводила Тернопільська медична академія на базі «Червона калина» для тих хто їздив в зону АТО. Наша група з Ніжина успішно пройшла фінальні тести та потрапила в число тих, кого вже навчали професійно за для інструкторської діяльності. Адже не секрет що в 2014/2015 році про НАТівські аптечки ходили тільки легенди. Так ми розвозили по передовим частинам все медичне приладдя, що надходило з закордону і навчали наших бійців їм користуватися. Так потрапив в полк «Азов», а там публіка різна і навчить чому завгодно!

Побратими, які допомагали мені, свій гіркий досвід отримували трохи навпаки: спочатку війна на передній лінії, а вже потім полігони і тренувальні бази.

 Тепер зрозуміло чому на «стрес-тесті» ви склали такий сценарій…

Можливо події на Донбасі залишили свій відбиток. Але ж в нас і навчання специфічні з тактичної медицини та основ поводження зі зброєю. А подібний сценарій на максимальному рівні випробовує психіку людини, адже тут так звана мультизадачність – маєш думати не тільки за себе, а й за колектив. Мислити швидко, діяти чітко. Атмосфера була  трохи схожа на ту, що була в не найкращі  моменти 2015 року Так в ігровій формі підростаюче покоління хоч на 5% відчує через що пройшли ті молоді хлопці, які зараз в них інструктори…

 А як ви вважаєте, цей вишкіл пройшов краще, ніж минулорічний?

Ну як вам сказати… Трохи плани «підмочила» погода в перший день і те, що не відпрацювали в суботу підтягували вже в неділю. А так все було більш насичене і ми дали більшу по інформаційному наповненню програму. Додали гру «Лазертаг»,  роботу з раціями, аеророзвідку, евакуацію транспортом з поля бою. Звісно були певні технічні нюанси, але підводила техніка а не люди!

Хочеться висловити слова вдячності всім тим, хто допомагав в організації та проведенню даного заходу, і робив його яскравим та професійним.

Це своїм побратимам які погодилися виступити ролі інструкторів. Також  Охоньку Сергію Миколайовичу, який надав для маневрів територію бази пейнтбольного клубу «Козак», клубу військово-патріотичного виховання за надання комплекту «Лазертаг», адміністрації Ніжинського Агротехнічного Інституту за надання навчальних приміщень. Також хочеться відмітити і Ніжинський медичний Коледж за активність, стійкість витримку та наполегливість, яку студенти даного учбового закладу проявили в ході навчань.

А скільки учасників було і звідки вони?

Десь приблизно чоловік 50-60, адже перед завершенням, де було зроблено останнє фото розійшлося дві групи, а це по 8 людей у кожній.

Учасники  здебільшого – це студенти ніжинських вузів. Знаю багато було з медичного коледжу, також з НДУ та НАТІ. Приходили навіть сімейними парами. Приїхали  декілька чоловік з Носівки. Вік учасників абсолютно різний від 17 до 47 років –  всім було однаково цікаво, і байдужим ніхто не лишився.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь