Ніжинський драмтеатр хочуть перейменувати

 

 

 

 

Комунальний заклад «Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.М.Коцюбинського» відкриває громадські обговорення з приводу перейменування театру на Комунальний заклад «Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Заньковецької».

Підставою до перейменування є той факт, що перша Народна артистка України народилася в с. Заньки Ніжинського району і тривалий час жила і працювала в Ніжині де разом із однодумцями створювала театральні гуртки, а згодом і місцевий народний театр. Все своє життя Марія Заньковецька не поривала зв’язків з рідною землею, а саме з Ніжином. ЇЇ заповітною мрією була мрія щоб у Ніжині був свій власний, постійний, професійний драматичний театр.

Якщо звернутися до історичних джерел, то маємо наступні дані: Марія Костянтинівна Заньковецька (Адасовська) народилася 04 серпня 1854 року в селі Заньки Ніжинського повіту. В період з 1861 по 1863 роки навчалась у Ніжинському приватному училищі пані Шоу та проживала в місті Ніжині у сімейному будинку.

З 1864 по 1867 навчалася в пансіоні та проживала в м.Чернігові.

У травні 1875 року вона виходить заміж за офіцера-артиллериста С.Хлистова, та виїжджає з ним до Бендер (Молдова) – місця його служби. Там вона знайомиться з бойовим офіцером М.Тобілевичем (М.Садовським) і починає виступати у самодіяльній театральній труппі під орудою дружини генерала Єсипова – Іди Гаврилівни.

У вересні 1877 року , разом з чоловіком переїжджає до нового місця служби – острів Свеаборг (Фінляндія).

Влітку 1882 року приймає запрошення антрепренера – керівника першої української театральної трупи – М.Кропивницького та переїжджає до України. Дебютувала на професійній сцені 27 жовтня 1882 року в ролі Наталки у опері «Наталка Полтавка» І.Котляревського в м.Єлисаветграді.

З цього моменту починається театральне життя видатної драматичної артистки. Постійні гастролі, виступи, переїзди…..Боротьба за виживання українського театру, який того часу було заборонено царським Емським указом.

Після проблем у особистому житті у 1902 році повертається до Ніжина, недалеку від центру купує собі будинок, із гурту студентів Ніжинського ВУЗу набирає театральну трупу та протягом 1902-1903 років з успіхом виступає перед жителями Ніжина та міст і містечок Чернігівщини та Київщини.

Після розпаду трупи Старицького-Кропивницького у 1906-1907 році повертається до Ніжина у власний будинок, знову набирає творчу молодь з Ніжина та околишніх сіл та створює народний театр.

У 1907 роді М.Садовський у Харкові створює власну театральну трупу, та запрошує М.Заньковецьку для роботи.

Після розриву з театральною трупою М.Садовського у 1909 році знову повертається до Ніжина, набирає міську творчу молодь, базуючись у Ніжинському Народному домі ставить вистави, та в період з 1909 по 1913 роки показує їх у м.Ніжині, Чернігові, Полтаві, Києві і т.ін.

З 1913 по 1918 рік знову повертається до трупи М.Садовського та продовжує гастролювати по всій колишній царській імперії.

Після Жовтневого перевороту (революції) на початку 1918 року переїздить на постійне місце проживання до Ніжина у свій власний будинок, створює театральну труппу, до якої входять Борис Романицький, Тетяна Садовська та ін., запрошує для допомоги Панаса Саксаганського . В період 1918-1919 рр трупа носить назву – Ніжинський Народний театр імені Марії Заньковецької (який у 1919 році стає кістяком театральної трупи нинішнього Національного академічного драматичного театру ім. І.Франка (м.Київ).

У зв’язку із різким погіршенням стану здоров’я , та на запрошення своїх племінниць переїжджає на постійне місце проживання до м.Києва. Та не дивлячись на слабке здоров’я – продовжує виступати, навчати молодь акторській майстерності.

У 1922 році минуло 40 років служіння М.Заньковецької українській сцені, і вона полишає сценічну діяльність. Спеціальним Указом Ради Нар.Комісарів України Марії Заньковецькій , першій жінці присвоєно почесне звання Народна артистка України.

Починаючи з 1930 року стан здоров’я різко погіршився. Вона практично вже не встає з ліжка.

Марія Костянтинівна Заньковецька (Адасовська) померла у 1934 році у своєму власному будинку в м.Києві. Тіло М.Заньковецької поховано на Байковому кладовищі, поряд з могилою М.Садовського, так, як вона і заповідала.

(При підборі даної інформації було використано наступну літературу:
– Дурилін С.М. «Марія Заньковецька. Життя і творчість» К.1955 – ст.. 12,15,16,46,78,112.
– Садовський М.К. «Мої театральні згадки» К.1930 ст.28
– Богомолець-Лазурська Н.М. Уривки із спогадів/ Збірник М.К.Заньковецька. К-Мистецтво 1937 – ст.113-115
– Самойленко Г.В. Ніжинський ВУЗ, 2008 – ст.102-104
– Мандрика В.П. – «Марія Заньковецька – перша народна артистка України» К.2004 ст. 9, 14-16, 56, 78.
– Архівні записи Ніжинського архіву.)

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються протягом 30 днів з дати опублікування повідомлення про його проведення.

Консультації з питання, що винесено на громадське обговорення можна отримати за телефоном (04631) 2-51-43.



Чи доречне перейменування Комунального закладу «Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.М.Коцюбинського» на Комунальний заклад «Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Заньковецької».

Заповнені анкети просимо надсилати до 20 жовтня 2018 року на електронну адресу театруnizhinteatr@i.ua або на поштову адресу вул. Воздвиженська,24 м. Ніжин.

тел. для довідок (04631) 2-51-43

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь