Як це було: евакуація людей з сіл в зоні 2 км від палаючих складів. ФОТО

 

 

 

 

Ні в чому невинні люди, котрі лягали спати 8 жовтня навіть не підозрювали, що вже о третій ранку 9 жовтня прокинуться від вибухів, котрі лякали, ніби почалась війна. Жителі міста Ічня та ближніх сіл просто «підірвались» зі своїх ліжок, коли почули звуки вибуху складів з боєприпасами та побачили у вікнах зарево. Звісно, перше про що подумали – евакуація. О п’ятій ранку до сіл сіл Гужівка та Буди на місце події, що знаходяться в 2-3 км від «громихаючих» складів прибули представники «С14» та небайдужі волонтери Сергій та Арсен, аби оперативно власними автомобілями зайнятись евакуацією населення. Десь о 9 ранку з’явилися працівники СБУ та військові нацгвардії. Вони допомагали вантажити на волонтерські автомобілі людей, таким чином вдалось доставити у безпечне місце, жінок дітей та немічних, хоча операція була досить складною. Про це редакції сайту «Нежатин» розповів Олександр Максмець.

«Коли перша наша група прибула було десь шість ранку. Нам почала надходити інформація про мародерства. Так зачинили вхідні двері ічнянського готелю, організували чергування, адже власники покидали його поспіхом. Поки поліція охороняла завод, виконком та банк, ми займались патрулем вулиць, щоб запобігти лихим намірам нажитись на чужому горі. Далі, коли приїхали друзі з Чернігова на мікроавтобусах та більш маневрених та потужних авто, адже дорога до сіл, які були в радіусі найближчого була жахливою і майже не прохідною для багатьох машин. А робити це треба було безпечно, швидко та надійно!

Таким чином більш потужні позашляховики підходили найкраще. Дякувати Чернігівському «ДУКу», підприємцю арсену з Ніжина, волонтеру Сергію, які вправною їздою евакуйовували дітей з матерями, немічних пенсіонерів, інвалідів та паралізованих. Люди в селах від яких до епіцентру вибухів всього 2-3 км ховались у погребах, і не хотіли виходити з будинків.

Вони були дуже перелякані. Довго вмовляти їх не прийшлося, адже пролунав настільки потужний вибух, що вибив в усьому селі вікна. Реально – будинки постійно трусило. Військові, котрі прилетіли на гелікоптерах, не могли піднятись в повітря, адже снаряди просто злітали і могли пошкодити повітряний транспорт. Тож довелось вивозити і військових, і їх апаратуру.

 

По всій території лежало сотні снарядів та градів. Страшно уявити, якби вони потрапили у людей. Чесно, бачили різне, але таких потужних вибухів ніколи не чув рвалися старі авіаційні бомби. І це мирна територія!!! Евакуйованих звозили до Ічні, а вже звідти їх на автобусах доправляли до Ніжина. Хочеться дуже подякувати всім, хто був задіяній у цьому процесі: допомагали транспортувати, патрулювали охороняючи їх майно людей, допомагали їм психологічну допомогу, надали транспорт, і особливо водіям котрі, дуже обережно керували транспортом і обирали правильний маршрут. Завдяки їм живими залишились всі», – розповів сайту «Нежатин» Олександр Максимець.

Спілкувалась Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь