Делегація ніжинського вишу на Міжнародному форумі в Марокко

 

 

 

 

З 30 вересня по 6 жовтня 2018 року делегація Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя у складі ректора університету Олександра Самойленка, першого проректора Олександра Бойка, доцентів Тетяни Лісової та Оксани Щотки брала участь у міжнародному форумі «Роль просвіти у розвитку гендеру та прав жінок в арабському світі та європейському регіоні», який відбувався у рамках проекту Еразмус+ «Гендерні студії: крок до демократії та миру в сусідніх до ЄС країнах з різними традиціями».

Форум проходив у марокканському місті Фес на базі університету Сіді Мохамеда Бен Абделлаха та став кульмінацією трирічної співпраці науковців різних спеціальностей з 6 країн світу. В обговоренні гендерних проблем брали участь представники 10 університетів Європи та Африки. Європейський регіон був представлений університетами з країн Євросоюзу (Університет Вітовта Великого, Вільнюс, Литва; Університет Аристотеля, Салоніки, Греція; Центральноєвропейський Університет, Будапешт, Угорщина) та України (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені В. Винниченка (Кропивницький) та Прикарпатський державний університет імені В. Стефаника (Івано-Франківськ)). Африканський континент презентували навчальні заклади з країн Магрибу (університети міст Сус та Мануба, Туніс; університет Султана Моулей Слімана, Бені-Мелаль, Марокко; університет Сіді Мохамеда Бен Абделлаха, Фес, Марокко).

Форум став заключним заходом проекту і в його рамках університети консорціуму звітували про досягнення, ділилися набутим досвідом, обговорили проблеми міждисциплінарного дослідження гендеру та викладання гендерних студій в навчальних закладах, окреслили перспективи подальшої співпраці.

Роботу представницького зібрання відкрила віце-президент університету -господаря Хладія Есафі, перша в історії закладу жінка на цій посаді, яка привітала всіх учасників, висловила щиру подяку організаторам форуму та сподівання на подальшу співпрацю. Учасників форуму вітали й інші керівники університету Сіді Мохамеда Бен Абделлаха, координатор від університету професор Соуад Слаоуі та головний координатор проекту професор з Литви Наталія Мажєікієне.

Протягом п’яти днів учасники обговорювали проблеми гендеру в різних його аспектах: освіта, ідеологія, політика, медіа, релігія, розвиток особистості та права жінок. Формат форуму передбачав поєднання наукових доповідей із інтерактивними формами: дискусіями та майстер-класами.

Інтерес у слухачів викликали доповіді, підготовлені представниками делегації університету. Активна дискусія відбулася навколо доповіді Тетяни Лісової «Гендерні відмінності у прагненнях учнів до освіти та їх ставленні до математики та природничих наук».

Олександр Бойко та Олександр Самойленко представили на форумі результати аналізу функцій гендерних стереотипів у суспільстві. Про результати якісного дослідження особливостей віртуальної гендерної самопрезентації жінок-лідерів у соціальних мережах доповіла Оксана Щотка. Корисний досвід здобули учасники форуму від участі у майстер-класах щодо методів профілактики та подолання наслідків сексуального насильства (Марія Папатанасіо, Університет Аристотеля, Салоніки, Греція) та «Гендер і політика», на якому представлено розвиток прав жінок в арабських країнах (Садік Рдад, університет Сіді Мохамеда Бен Абделлаха, Фес, Марокко).

У заключний день форуму відбулися офіційні заходи, до яких залучилися президент і віце-президент університету Сіді Мохамеда Бен Абделлаха, підведення підсумків роботи та були окреслені плани на майбутнє.

Команда нашого університету висловлює щиру вдячність усім організаторам форуму, особливо координатору від університету, що приймав цей вагомий міжнародний захід, професору Соуад Слаоуі та її колегам за плідну співпрацю, дружнє ставлення до України та незабутні враження від марокканської гостинності.

НДУ ім. М. Гоголя

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь