Які артефакти знайшли під Україною за 5 років: бог мовчання і скіф-гігант

Розкопки. Вік найдавніших знахідок українських

В кінці листопада, вперше за час незалежності, українські археологи зберуться в Ніжині та підсумують результати своїх польових робіт і аналітичних розробок заостанні п’ять років, а також визначаться з напрямками для подальших пошуківстарожитностей. “Сегодня” поспілкувалася з шукачами стародавніх артефактів ідізналася, з якими труднощами зараз стикаються і чим можуть похвалитися вітчизняніархеологи.

Це буде свого роду огляд археологічних сил країни, – каже вчений секретар Інституту археології НАНУ Олексій Корвін-Піотровський. – Зараз в сфері археології не вистачає всіх фахівців – як для польових робіт, так і для аналітичних досліджень. В Україні всього близько 300 професійних археологів. Для порівняння, в Польщі їх 8500, в Грузії – 1240, у Франції – близько 6000! І це при тому, що щільність археологічних пам’яток на квадратний кілометр у нас значно вище, ніж в цих країнах. Навіть вище, ніж в Росії! При цьому вік найдавніших артефактів, з якими ми працюємо, датується орієнтовно мільйоном років до нашої ери. Є пам’ятники, які датуються півмільйоном років до нашої ери, – це території в середній течії річки Дністер. Ціла серія знахідок – часів неандертальців. І виходить: є що вивчати, але нікому. Вчитися на археологів йдуть дуже неохоче. Закінчивши бакалаврат, потім магістеріум, аспірантуру, молодий фахівець починає з зарплати в 4500 грн”.

У нас виконується маса робіт із зарубіжними партнерами. Працюємо звченими з університетів Англії, Франції, Німеччини та іншими. Вони до насїдуть і привозять своїх студентів. Спільно ми працюємо над проектами, якіз’ясовують, наприклад, шляхи розселення неандертальців на територіїЄвразії”, – говорить Корвін-Піотровський.

На питання про те, чим іноземцям вигідні спільні пошуки в Україні, українськіархеологи відповідають так:

Йде створення скарбнички загальносвітових знань. На, так би мовити,шахівниці найдавнішого світу Україна займає дуже важливе місце з тієї простої причини, що вона була постійним мостом руху груп древніх людей у всіх напрямках. Тобто, по суті, територія України – це своєрідне перехрестядля міграції народів. Наявність безлічі археологічних пам’яток переконливодоводить, що в давнину життя на території сучасної України вирувала: тутжили скіфи, тут розцвітали давньогрецькі міста“.

Українські археологи впевнені, що якщо колись у влади виникне ідея організуватимузей історії X-XII століть, то дефіциту в артефактах не буде.

Наприклад, навіть на столичному Подолі ми можемо впевнено показатипальцем, де копати і знайти стародавні цінності. Там, на Подолі, багатющийкультурний шар. Там під землею чекає свого часу чудово законсервованедревня життя!“.

Крим: бог мовчання і древни

Після окупації Криму росіянами наша країна втратила близько 50 тис. різнихархеологічних пам’яток, які знаходяться на території півострова. Про це “Сегодня”повідомив директор Інституту археології Віктор Чабай.

Втрати колосальні, не кажучи вже про вкрадені у нас будівлі і архіви”, -резюмував він.

А вчений секретарь пояснив:

У гірській частині Криму у нас працювала потужна пошукова група, що досліджує знахідки часів неандертальців і кроманьйонців. Ця наша група працювала спільно з американськими і європейськими колегами. В результаті їх роботи стало можливим довести, що кроманьйонці співіснували з неандертальцями. З історичної точки зору дуже цікаво і важливо, що вони перетиналися в один і той же час! Природно, коли сталася анексія, то вся наша група покинула Крим. Зараз ця група продовжує досліджувати цю тему, займається іншими розкопками“.

В Інституті археології уточнюють, що на жаль, окупанти в курсі археологічнихпошукових робіт.

До їх честі потрібно зауважити, що більшості російських археологів не чужепоняття етики – вони нишком надіслали нам повні звіти про свою роботу. Це дуже важливо. До речі, якщо говорити про стан пам’ятників, то відомо, щосходи в Пантікапеї (античне місто) обвалилися, ніхто її не відновлює. Поки щоми нічого зробити не можемо, хоча часто і багато піднімаємо тему загибелі кримських пам’яток”, – розповідають археологи.

У свою чергу російські ЗМІ досить часто повідомляють, що археологи з РФ за останнічотири роки знайшли на території окупованого півострова масу унікальних артефактів.Наприклад, тиждень тому відрапортували, що знайшли в Керчі кістяну статуетку богамовчання, що датується орієнтовно I століттям до нашої ери.

cf16e5a1-a639-412e-8b62-6d6b6a149973_w1023_r1_s

В окупації. Сходи в Пантикапеї не консервують

Горни: “Знайшли і здивувались”

Однією з найважливіших знахідок за останні п’ять років археологи називають гончарні горни трипільців.

Це була моя експедиція, – каже Корвін-Піотровський. – Ми вперше відкрили гончарні горни трипільської культури. До сих пір не було пояснення, звідки у трипільців чудово обпалений посуд. У 2013 році ми знайшли три горни, в 2014-му – ще один, в 2015-му – ще три, в цьому році – ще один. Унікальність горнів в тому, що вони датуються кінцем п’ятого – початком четвертого тисячоліття до нашої ери, і за своїми конструктивними та технологічними характеристиками відповідають горнам античного часу. До речі, обпалювальна камера у них – до 14-16 кубічних метрів. Тобто в них могли обпалювати цей величезний посуд висотою до 1 метра 40 сантиметрів і до 1 метра в діаметрі. Про ці горни вже знає весь світ і аплодує”, – говорить Корвін-Піотровський.

І додає, що знайдені вони були не випадково.

Цьому передувала наша робота з німецьким археологічним інститутом.Завдяки домовленості німецькі колеги пригнали до нас найвищої якостіобладнання для проведення геомагнітної розвідки поселень-гігантів. Цеобладнання – щось на кшталт сівалки, на рамі якої через кожні 20 сантиметріввисять спеціальні датчики. Вони сканують грунт. У підсумку ми отримали цілукарту поселень трипільської культури в Черкаській області”.

Археолог додає, що в 1980-х вітчизняні вчені були піонерами в області геомагнітноговивчення, але робили це на старому обладнанні:

Зараз ми звірили старі дослідження з сучасними і переконалися, що вонизбігаються. До речі, зараз завдяки скануванню ми побачили навіть стародавністежки, по яких ганяли тварин. Що стосується долі горнів, то два з нихакуратно вилучені і знаходяться в заповіднику трипільської культури. Для нихготуються павільйони, де вони будуть виставлені“.

fig_3

Споруджено трипільцями. Стародавні гончарні горни виявили в Черкаській області. Фото: з архіву Корвін-Піотровського

Зараз: кістки і Аполлон

У Полтавській області поблизу селища Гінці (Лубенський район) зараз ведутьсярозкопки поселення древніх людей, які жили на цьому місці приблизно 20 тисяч років тому (18 тис. років до нашої ери)!

Уже два десятиліття там працює українсько-французька експедиція. Там були виявлені унікальні житла з кісток мамонтів. Раніше засоби масової інформації повідомляли, що в тих місцях знаходили під час розкопок і фрагмент кістки мамонта, на яку були нанесені позначки. Сама кістка хоча і не збереглася до наших днів, але була описана і задокументована. У центрі фрагмента – тонка вигнута лінія, від якої відходять насічки різної довжини. Всього вчені нарахували 32 довгих і 78 коротких ліній. Після ретельного дослідження було висунуто припущення, що ці щербини – таблиця, яка містить спостереження за циклами Місяця. Але наші археологи це заперечують.

Місце, де проходять розкопки, накриті ангарами завдяки фінансовій допомозіфранцузьких колег. Нашій владі не завадило б створити на цьому місці музейхоча б обласного значення”, – розповіли нам в Інституті археології.

До речі, фрагмент кістки з подібним малюнком був знайдений також на Києво-Кирилівській стоянці знаменитим археологом Вікентієм Хвойкою.

Також знайдений дорогоцінний камінь, на якому зображений, а точнішевирізаний грецький бог Аполлон з факелом в руці. Про це ми ще нікому нерозповідали, та й я сам цього каменю ще не бачив теж, начальник експедиціїтільки-тільки повернулася з розкопок. Не встиг. Тепер залишилося знайтиперстень, в якому був цей камінь”, – розповів нам Корвін-Піотровський.

І уточнили, що знахідка була зроблена в Ольвії (антична грецька колонія, якаперебувала на південь від Миколаєва).

Некрополь балтів: аукціон і грабіж

Однією з найбільш унікальних знахідок за останні два роки археологи називаютьБалтський могильник в Рокитнянському районі Київщини.

Могильник датується часом правління Володимира і Ярослава Мудрого. Такевідчуття, що ціла дружина балтів була переселена для охорони південнихкордонів Київської Русі! Воїни поховані з сокирами, жінки – з прикрасами. І всі ці речі – не місцеві, а литовські, балтські”, – розповіли нам в Інститутіархеології.

Вчені уточнили, що в Київській області знайдено були фрагменти останків, аповноцінне ціле кладовище з останками в трунах.

Всі вони перебували в трунах на глибині близько 40 сантиметрів відповерхні”, – говорять вчені.

Цікаво, як ми знайшли це місце. У позаминулому році кілька унікальних балтійських речей засвітилися на одному з німецьких аукціонів. Наші колеги почали з’ясовувати походження і встановили, що доріжки ведуть в Україну! Далі – ще цікавіше. Розслідування привело до одного з збирачів старожитностей в Борисполі Київської області. А все завдяки тому, що абсолютно випадковим чином наші помічники ідентифікували стіл (!), на якому були розкладені і сфотографовані цінності для продажу. Правоохоронці спочатку начебто і зацікавилися цією інформацією, але потім з якихось причин ці їх перевірки зупинилися. Але в результаті ми все одно встановили, звідки були викопані унікальні речі. Ми відразу ж організували експедицію. Коли на місці працювали археологи, то туди приїхали і грабіжники. Наші колеги, так би мовити, шугонули злодіїв, і тепер ми розкопуємо цей могильник!”.

Велетень: пролежав дві тисячі років

Серед археологічних знахідок останніх років є чимало цікавих поховань. Наприклад,на Дніпропетровщині в 2016-м місцеві археологи виявили дивовижну знахідку епохизалізного віку. Біля села Токівське в Апостолівському районі на глибині всього в 0,5метра ховалося поховання скіфського воїна, якому, за найскромнішими підрахунками,понад 2000 років!

За словами вчених, унікальність знахідки полягала в тому, що могила воїнаперебувала настільки неглибоко.

Поховання грунтове, без насипу, хоча зазвичай скіфи насипали кургани надпомерлими. І розташоване воно на місці стародавнього святилища, – говоритьспівробітник Дніпровського історичного музею імені Яворницького ОлександрСтарий. – Значить, це дуже вагоме місце“.

Крім того, викликає подив і зріст похованого.

Це скіфський воїн, без сумніву. При ньому знайдено типове для скіфів зброю- меч або ніж, через стан металу складно сказати, – розповідає історик. – Алеяк для скіфа у нього гігантський зріст – лише скелет “потягнув” на 1 метр 90сантиметрів. Значить, за життя він був ще вище“.

Відзначимо, що в скіфську епоху люди зростанням навіть 170 см вважалися доситьвисокими, а середній зріст складав 150 см.

За залишками тризни (ритуального бенкету), знайденим в могилі, археологи з’ясували,що ховали гіганта з особливими почестями – на поминальному бенкеті пригощаликінським м’ясом. Серед артефактів знайшли 20 кістяних кілець – фрагментів прикраси -намиста або браслета.

Правда, місцеві кроти постаралися – розтягнули по норах фаланги пальціврук і ніг, – поскаржився нам Олександр. – Зазвичай вони також розтягуютьзолоті бляшки, але в цій могилі золота немає“.

В світі: знайшли найдавнішу сукню і труп монарха

В останні роки дивовижні знахідки робили і в усьому світі. Так, майже п’ять столітьвважалося, що останки короля Річарда III, який правив в XV столітті, були викинуті врічку. Однак в 2012 році поховання монарха несподівано виявили під паркуванням вЛестері (Великобританія), що і підтвердила генетична експертиза. У 2015 році Річардаперепоховали – труну для нього зробив його ж нащадок в 17-му поколінні, апопулярний актор Бенедикт Камбербетч, який теж виявився родичем монарха,прочитав на його похоронах вірш.

А ось в 2013 році палеоантропологи знайшли останки стародавніх людей, не схожих на жоден відомий вид. Через два роки досліджень учені підтвердили цю здогадку і назвали новий вид людини Homo naledi. Низькорослі, з дрібними зубами, “наледі” мешкали на Землі близько 300 тис. років тому – тоді ж, коли і неандертальці і перші Homo sapiens.

Рік по тому, в 2014 році, археологам вдалося знайти вхід гробницю поблизу міста Амфіполіс в Греції, хоча стіни цієї споруди знайшли ще раніше. У ній виявилося три камери, прикрашені мозаїками, розписами і скульптурами. Гробницю тут же назвали найбільшою в Греції. Незабаром визначили, що вона була побудована в IV столітті до н. е., а поховали там когось близького Олександру Македонському.

У Римі археологічну знахідку випадково зробили будівельники метро. У минулому році на глибині 18 метрів під одним з площ вони виявили старовинний водогін. Він виявився частиною стародавнього акведука Aqua Appia 312 року до н. е. Сьогодні водопровід вже розібрали і хочуть відтворити в іншому місці.

В Єгипті ж тільки два роки тому усвідомили цінність знайденого ще в 1913 році в Тарханов сукні. Після складної експертизи вчені з’ясували, що вік дивом вцілілого лляного одягу – п’ять з половиною тисяч років. Давнішої сукні археологи ще не знаходили.

6-

Виявили. Несподівано померлий монарх виявився під парковкою

Розкрадачі древніх гробниць і курганів

Археологи вже кілька років поспіль б’ють на сполох – багато древніх похованьрозкрадаються мисливцями за старожитностями. Особливу активність вони проявилив 2015-2016 роках, пограбувавши близько десятка стародавніх курганів. За словамиархеологів, нинішні грабіжники постійно вдосконалюють свої технології і тепер частопрацюють не по-старому лопатами, а риють землю спецтехнікою.

Я в складі спецкомісії виїжджав до одного з таких курганів. Швидше за все,він – епохи ранньої бронзи. Ми виявили викопану яму діаметром більшеметра і глибиною 8,5 метра. Я спустився вниз. На стінах викопаної шахтивиявив сліди від лопати, – розповідав “Сегодня” старший науковийспівробітник Інституту археології Дмитро Куштан. – Завдано непоправної шкоди. Серце кров’ю обливається. Ми викликали поліцію, наша комісіясклала акт про пошкодження. Припускаю, що орудує банда мародерів, якішукають легкої наживи“.