На Чернігівщині триває ліквідація спалаху африканської чуми свиней

 

 

 

 

Триває процес ліквідації спалаху #АЧС у смт #Козелець. Наразі створено дві групи із працівників управління Держпродспоживслужби, працівників ветеринарної служби, поліції, МНС і громади для подвійного обходу зони захисту. Було вилучено 12 голів свиней знищено шляхом спалювання, проведено дезінфекцію двору, встановлено карантинний пост, проводяться всі заходт згідно з інструкцією.

Раніше повідомляла Держпродспоживслужба в Чернігівській області. 

В приватному господарстві смт #Козелець зафіксували випадок АЧС (африканська чума свиней). Там утримували 12 голів свиней різного віку, дві з яких днями захворіли. Вчора ввечері тварини загинули. Про цей факт власники повідомили фахівців місцевого управління Держпродспоживслужби.

На місце події одразу виїхали ветеринарні фахівці для відбору проб патологічного матеріалу, які відправили на аналіз до Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у Києві. Згідно з результатами досліджень у пат-матеріалі виявлено ДНК-вірус, що підтверджує діагноз АЧС.

20 жовтня Державна надзвичайна протиепізоотична комісія (ДНПК) при Козелецькій РДА вирішила оголосити неблагополучною щодо АЧС (африканська чума свиней) територію сел. Козелець і встановити карантин по АЧС, що передбачає:

  • Встановити зону епізоотичного вогнища (спалаху АЧС) – приватне присадибне господарство, яке знаходиться в сел. Козелець, пр. Фізкультурний та прилеглу до нього територію.
  • Оголосити  зоною захисту навколо епізоотичного вогнища приватного господарства в межах 3-х кілометрової зони: (пр. Фізкультурний, вул. родини Богомольців, вул. Фізкультурна, пр. Лановий, вул. Жуковського, пр. Жуковського, пр. Будівельників, пр. Річний, вул. Ю. Левітанського, пр. Героїв Крут, пр. Г. Стеценка, вул. Сєдова, вул. Нова, вул. Поліська) щодо африканської чуми (спалахом АЧС).
  • Визначити зоною нагляду  територію радіусом до 10 км від зовнішніх меж зони захисту: всю територію сел. Козелець.

Також ДНПК затвердила план заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання на африканську чуму свиней в приватному господарстві сел. Козелець Козелецького району Чернігівської області.

 

На місці події працюють ветеринарні фахівці Держпродспоживслужби. Ліквідація спалаху триває згідно з затвердженим Планом. Ситуація повністю контрольована.

 

Нагадаємо, згідно з результатами дослідження патологічного матеріалу, доставленого сьогодні до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, відібраного від 2-х загиблих свійських свиней, що жили на території приватного господарства у смт Козелець, виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней.

 

Карантин по АЧС у Козельці триватиме 40 діб  до виконання всього комплексу заключних ветеринарно-санітарних заходів.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь