У Ніжині говорили про рак молочної залози

 

 

 

 

Споконвіку особлива роль у відтворенні людських поколінь належить жінці, яка також вважається берегинею домашнього вогнища та сімейного затишку. Для кожного першою і найріднішою у світі людиною є матір, яка відіграє надзвичайно важливу роль у вихованні людини, формуванні її світогляду та способу життя.

Всеукраїнський день боротьби з раком грудей відзначають 20 жовтня. З цього приводу 23 жовтня в стінах виконавчого комітету Ніжинської міської ради відбулося засідання круглого столу «Здоров’я жінки», повідомляється на сайті Ніжин Ньюз.

 Дмитро Хуторний, лікар-онколог НЦМЛ ім.М.Галицького детально розповів про ситуацію із раком молочної залози у жінок, як у світі так і в Україні зокрема, та наголосив на тому аби жінки слідкували за своїм здоровям в першу чергу самостійно та вчасно обстежувалися у лікарів.

Вичерпну інформацію щодо захворюваності на рак молочної залози у жінок надали лікарі Ніжинської центральної міської лікарні ім.М.Галицького: лікар-терапевт Максимонько О.В., лікар сімейної медицини Белокобильська Т.В., лікар-гінеколог Петренко А.В..

Потому слово взяла кандидат педагогічних наук Конончук А.І., яка говорила про психологічні аспекти хвороби. Про роль громадських організацій з проблем організації допомоги жінок, хворих на рак молочної залози говорила Величко Л.М.

Під кінець засідання присутні переглянули відеоролик «Життя триває».

Про що ж ішлося під час засідання круглого столу?

Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, однак, у одних ризик захворювання високий, а у інших – низький.

Фактори, які підвищують ризик захворювання, наступні: вік понад 40 років; спадкова і сімейна схильність; пізня менопауза; ранній початок місячних (до 12 років); пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність; переривання вагітності; фіброзно-кістозна мастопатія; ожиріння; куріння.

ВІЗИТ ДО ЛІКАРЯ

Рак грудей забирає життя кожної другої українки, у якої виявляється це захворювання. Причина – пізня діагностика, коли ймовірність вилікуватися вкрай мала – не більше 5-6%. Змінити ситуацію допоможе раннє виявлення хвороби, адже на першій стадії рак грудей виліковується у 95% жінок.

Доволі важко самостійно визначити рак грудей. Симптоми з’являються уже на більш пізніх, запущених стадіях. Про рак грудей можуть свідчити безболісні щільні утворення в грудній залозі, виділення із сосків чи деформація соска, зміна шкіри грудей (набряк, відчуття стягнення, почервоніння тощо).

На жаль, самообстеження не дозволяє виявити утворення, розмір якого менше 5 міліметрів, а саме хвороба на цій мікроінвазивній стадії найкраще піддається лікуванню.

“Як свідчить статистика, на 1 стадії рак грудей виліковується у 95% жінок, на 2 стадії у 80%, а на 3 стадії – 50%”, – йдеться на сайті МОЗ.

Тож спеціалісти наголошують, що раз на рік кожна жінка має проходити обстеження у мамолога. До 40 років – це ультразвукова діагностика, після – обов’язкова щорічна мамографія.

ПРИЧИНИ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Медики поки не можуть однозначно відповісти, чому виникає рак грудей. Навіть більше – ВООЗ повідомляє, що у більшості випадків не вдається виявити причини хвороби. Та, все ж, існує перелік факторів ризику, які збільшують ймовірність виникнення раку грудей. То ж ви у зоні ризику, якщо:

у вашій родині у когось був рак грудної залози (ризик збільшується у 2-3 рази);

у вас рано почалось статеве дозрівання (менархе);

у вас пізно розпочалась менопауза;

ви пізно народили першу дитину і/або не годували її грудьми (грудне вигодовування має захисний ефект);

ви користуєтесь протизаплідними пігулками (вживаєте пероральні контрацептиви);

ви проходили курс замісної гормональної терапії (ЗГТ);

зловживаєте алкоголем;

маєте надмірну вагу/страждаєте ожирінням;

фізично неактивні.

Однак пам’ятайте, що наявність цих факторів не означає, що у вас обов’язково з’явиться рак грудей. Так само, як і їх відсутність не гарантує захисту від хвороби, повідомляє МОЗ.

ПРОФІЛАКТИКА РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Захиститися від раку грудей допоможе увага до власного здоров᾽я. Спеціалісти наголошують, що в першу чергу необхідно контролювати фактори ризику раку та здійснювати профілактику неінфекційних захворювань. Тож вберегтися від раку грудної залози допоможуть такі прості правила:

здорова дієта: стежте за своїм раціоном;

фізичне навантаження: більше рухайтесь;

контроль споживання алкоголю: не зловживайте спиртним;

контроль ваги: уникайте переїдання, боріться з надмірною вагою та ожирінням.

Вікторія Коломійченко 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь