Ніжинці присвоять звання “Мати-героїня”

 

 

 

 

Ніжинка Яна Крещенко народила та виховує 9 неповнолітніх дітей (п’ять з яких досягли восьмирічного віку), створює сприятливі умови для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей. Враховуючи це, відділом у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради в особі начальника відділу Анни Лисенко було винесено на розгляд виконавчого комітету проект рішення «Про порушення клопотання щодо присвоєння Почесного звання України «Мати-героїня».

Слід зауважити, що законодавством не передбачено надання пільг жінкам, яким присвоєно почесне звання України „Мати-героїня”. Проте згідно із Законом України „Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, встановлюється пенсія за особливі заслуги, у вигляді надбавки розміром від 35-40 відсотків до розміру пенсії, на яку особа має право.

У свою чергу на сім’ю жінки, яка має статус “Матері-героїні” поширюються пільги, передбачені багатодітним сім’ям: 50-відсоткова знижка плати за користування житлом та 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами у межах норм, визначених законодавством.

Треба зауважити, що площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю; 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі, якщо відповідні будинки не мають центрального опалення; Позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Прийняття даного проекту рішення дозволить Яні Олександрівні, багатодітній матері, яка народила та виховує 9 дітей, не лише отримати Почесне звання України «Мати-героїня», але й отримати підтримку за свою не легку працю по вихованню дев’ятьох дітей.

Треба зазначити, що в Ніжині вже 49 жінок мають цей почесний статус.

Підготувала Лілія Журко за матеріалами Анни Лисенко нач. відділу у справах сім’ї та молоді Ніжинської міської ради

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь