Одержувачів субсидій побільшає: правила знову поміняли (Відео)

 

 

 

 

Жваві обговорення тем субсидій і зростання тарифів на газ свідчать про те, що Чернігівщина готується до надважкої зими, яка серйозно вдарить по кишенях простих людей. Адже, порівняно з минулим роком, право на субсидію втратять понад 40% домогосподарств області.

 

«Якщо взяти на кінець вересня 2017-го року, то було 254 тисячі домогосподарств, які отримували субсидію. Після змін було 146 тисяч домогосподарств», – Олег Русін, керівник департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА, повідомляє cheline.

В управлінні соціального захисту крок до урізання допомоги називають вимушеним – адже тепер, після скасування, бюджет країни зекономить 60 мільярдів гривень.

«Цього року передбачено по Україні 71 млрд грн для субсидій, а якби було як раніше, то знадобилося б мільярдів 130», – Олег Русін, керівник департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

«Подивились – родина не декларує доходів, купує «Мерседес» за 700 тисяч, має будинок 500 м2 і водночас отримує житлову субсидію», – Олег Русін, керівник департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

Зекономлять, як кажуть на багатих, але й бідні із жахом сприймають економію на людях. ЧЕline поцікавився у пенсіонерів, представників однієї з найуразливіших ланок суспільства, – чи матимуть субсидію.

– Цього року ні. – Що буде – навіть не знаю. І чи вона взагалі буде. А якщо не буде, то кінець буде. Повимерзаємо. Треба або землянку копати, або ще щось. – Цього року я взагалі не потягну. Тому що в мене пенсія 1500 гривень.

Багато ще не знають. Решта готується до найгіршого. Для прикладу: минулий рік описують, як манну небесну.

– Нормально. Можна було жити та платити з пенсії. – Торік мені давали 316 кубів і платила за них 900 гривень. – Субсидія була. Платила 84 гривні.  – Нормальна була. Я вже забула, яка.

Щоб підсолодити ситуацію, уряд навздогін опалювальному сезону приймає постанову, яка теоретично дає можливість частині людей повернути втрачене. Так, замість загальної площі рахуватимуть опалювальну, і через комісії, створені при місцевих органах соціального захисту, можна буде отримати субсидію безробітним у населених пунктах необласного значення, родинам алко- і наркозалежних та виключити з розрахунків тих прописаних, які реально не проживають.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь