Нещеплена дитина померла від кору

 

 

 

 

Трагедія сталась позавчора, у суботу 27 жовтня. Зранку, близько 07:00 години 12-річний хлопчик з села Страбичово був доставлений у Закарпатську обласну дитячу лікарню в інфекційне відділення. Стан хлопчика на той момент був вже середньої важкості.

Про це Mukachevo.net розповів головний лікар дитячої обласної лікарні Роман Шніцер.

— Попередньо лікарі діагностували у нього кір. Захворювання тривало близько тижня вдома. За медичною допомогою раніше до нас не звертався. Щеплений не був. Тобто маємо запізніле надходження, – коментує лікар.

Стан хлопчика різко погіршився і його перевели у реанімаційне відділення.

— Вже були холодні кінцівки Порушення мікроциркуляції, його відразу перевели у реанімаційне відділення. Там продовжувалась негативна динаміка, падіння тиску, розлади життєво важливих органів, і на цьому фоні наступила смерть у дитини. Такий миттєвий перебіг хвороби, – зазначив Роман Шніцер.

Чому батьки не звернулись за допомогою раніше, поки що не відомо.

Посилання на цю новину було розміщено Федором Лапієм Доцентом кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології в НМАПО імені П. Л. Шупика на своїй сторінці в соціальній мережі.

Також Федір Лапій задається питанням, чи буде позов щодо батьків, якщо дитина не була вакцинована через їх відмову? Адже це не перший випадок смерті невакцинованої дитини від кору в Україні.

Треба зауважити, що на кір хворіють саме діти, які не мають щеплень!

Однак дорослі та підлітки, яких не вакцинували в дитинстві, також можуть захворіти.

Початок захворювання виглядає як респіраторна вірусна інфекція:

  • підвищення температури до 39,0 С;
  • збільшення лімфовузлів;
  • нежить, чхання, сильний кашель (подібні симптоми утримуються протягом тижня і ніби поступово стихають).

Температура знижується іноді до нормальної. Наступного дня температура підвищується до максимальних цифр, різко погіршується самопочуття, з новою силою наростають катаральні явища: сльозотеча, нежить, кашель. Одночасно або через невеликий проміжок часу з’являється висипка. Перші елементи висипу локалізуються на слизовій порожнини рота, обличчі, шиї, за вухами. Висип поширюється по всьому тілу від голови до ніг протягом 4-х днів. Згасання висипу йде у зворотньому напрямку.

Слід мати на увазі, що кір може давати важкі ускладнення:

  • коревий ларингіт, трахеїт, бронхіт та кореву пневмонію, яка може з’явитися на будь-якому етапі захворювання;
  • з боку трав­ної сис­те­ми —дис­пепсії;
  • за­па­лен­ням ву­ха— оти­т;
  • най­важ­чі ус­клад­нення ко­ру — ме­нін­гіт і ен­це­фа­літ.

Основним та надійним засобом попередження захворювання на кір є профілактичні щеплення, які проводяться в Україні відповідно до календаря профілактичних щеплень. Щеплення від кору проводять дітям у віці 12 міс. та ревакцинацію – перед школою у 6 років. Профілактика кору в період загострення епідемічної ситуації – це мінімальний контакт і проведення вакцинації. Вакцинацію проводять живою вакциною, яка включає в себе ще і вірус краснухи та епідпаротиту. Вакцинація – єдиний ефективний та достатньо надійний спосіб попередити захворювання на кір та пов’язаних із ним ускладнень.

Підготувала Лілія Журко

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь