У Ніжині дискутували на тему антимосковського повстання 1668 року

 

 

 

 

Важлива подія трапилась для історичної спільноти Ніжина  – проведення 13-ої конференції  «Знаки питання в історії України: Чернігово-Сіверщина в східноєвропейських геополітичних конфліктах і трансформаціях». Приурочена вона до 400-річчя Деулінського перемир’я й 350-річчя антимосковського повстання в Ніжині. Уже традиційно подібні заходи  проходять в стінах Ніжинського університету ім. М. Гоголя.

Треба сказати, що серед учасників конференції були не лише українські історики, але й науковці з Польщі, Білорусії та Росії.

Вступним словом конференцію розпочав один з організаторів, професор, доктор історичних наук Євген Луняк. Він зазначив, що дві дати, до яких приурочений захід мають важливе значення для історії Ніжина, адже до сих пір залишається багато знаків питання. «І ми зібрались тут, аби знайти відповіді, об’єднати наші зусилля, роботи, аби відтворити події тих часів, що мають влив і на сьогодення».

Ректор університету НДУ ім. М. Гоголя Олександр Самойленко зауважив, що дана конференція вже не вперше збирає науковців, які зробили вагомий вклад в історію України. «Були роки, коли в конференції брали участь сотні науковців. Проте зараз коло учасників звузилось, але підхід став не менш фаховий, а рівень більш професійним. І власне сьогоднішня конференція піднімає досить цікаві питання в історії, на які ми зможемо подивитись з різних сторін і подискутувати», – зазначив ректор.

Теми доповідей пленарного засідання були дійсно дуже цікаві. Хоч вони були і на різні теми, але поєднувались в хронологію подій. Так, наприклад, доповідь  “Деулінське перемир’я і Чернігово-Сіверщина”,  представив доктор історичних наук, професор кафедри історії України НДУ Лепявко Сергій.

Про особливості укладу життя гарнізону  «ратных людей» в період облоги ніжинського «верхнего земляного города» у часи українського повстання 1668 р. розповів кандидат історичних наук, доцент кафедри «источниковедения и специальных исторических дисциплин» історичного факультету «Государственного академического университета гуманитарных наук в Москве» Олександр Алмазов.

Тему миру і єдності народів у творчості письменника і культурного та релігійного діяча ХVІІ ст. Лазаря Барановича представив доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри слов’янської філології, компаративістики та перекладу НДУ Григорій Самойленко.

 

 Про митрополита Іосифа Вельяміна Руцкі і його роль в історії розвитку Білорусії розповів кандидат історичних наук, доцент кафедри історії слов’ян і спеціальних історичних дисциплін Закладу освіти «Гомельський державний університет імені Франциска Скорини» Сергій Веремеєв.

Тему Батуринської сотні, як військово-адміністративної одиниці Ніжинського полку в XVII та XVIII cт. представила аспірантка кафедри історії України Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, старший науковий співробітник Національного історико-культурного заповіднику “Гетьманська столиця” Каріна Солдатова.

 

Треба зазначити, що захід відбувся завдяки спонсорам і меценатам: депутату обласної ради від ВО «Батьківщина» Сергію Охоньку, депутатам міської ради Олександру Шалаю, Ігорю Шалаю, Андрію Гомоляко, Ірині Онокало, Сергію Дзюбі, Володимиру  Мамедову, директору Коледжу культури і мистецтв ім. М. Заньковецької, Володимиру Дорохіну, діячам Ірині Литвинець та Сергую Коту.

Після проведення пленарного засідання учасники конференції побували на тематичній екскурсії  «Ніжин козацький», котру проводив Роман Желєзко, науковий співробітник Ніжинського краєзнавчого музею ім. І.Г. Спаського.

Нагадаємо, що завтра, 2 листопада в Ніжині відтворять події 350-річної давності.

Підготувала Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь