Різдвяний піст: втихомирити себе за 40 днів

 

 

 

 

Сьогодні, 28 листопада – перший день 40-денного Різдвяного посту.

Однією з релігійних традицій, якої дотримуються віряни всіх обрядів (у тій чи іншій мірі) – є піст. Спрощене і багато в чому хибне уявлення про піст – це як про певний період часу, коли просто не можна вживати алкоголь та їжу тваринного походження. Безліч людей сприймають піст як дієту або зручний спосіб схуднення. Насправді ж традиція посту значно складніша і глибша, ніж ми звикли думати.

“Якби піст полягав лише в їжі, то святими були б корови”

Починаючи з IV століття, цей піст тривав лише 7 днів. А з ХІІ століття, згідно з указом патріарха Константинопольського, Різдвяний піст було подовжено до 40 днів. У народі він відомий також, як Пилипівка. Це через те, що напередодні, 27 листопада, Православна Церква відзначає день пам’яті  одного з 12 апостолів Ісуса Христа – апостола Пилипа. “Святі Отці говорять дуже влучну фразу: “Якби піст полягав лише в їжі, то святими були б корови”. Піст, в першу чергу, полягає в духовному очищенні, а не в їжі. Але утримання від їжі – це є засіб до прийняття посту”, – розповідає старший викладач кафедри богослів’я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, диякон Михайло Омельян.

Головне – “не їсти один одного”

“Кожна людина, яка буде поститись, нехай згадає про те, що найважливіше, як каже Іоан Золотоустий, – не їсти один одного. Якщо людина не споживає їжі, а свариться з ближніми, гнівається на ближнього, то цей піст є неправильним”, – підкреслює диякон Михайло Омельян.

Тож, готуючись до посту, перш за все, варто поставити за мету – стати добрішим серцем.

Дійте зараз та не заздріть

В цей 40-денний період кожен з нас має гарний шанс змінити своє ставлення до життя і почати діяти вже зараз. “Кожна людина, яка буде поститись, має пам’ятати, що найважливіше в цьому пості є любов, милосердя і також допомога ближнім. І тому коли ми щось відкладаємо на потім, на завтра чи на старість, ми можемо зробити вже сьогодні в пості. Тобто змінитися”, – відзначає диякон Михайло Омельян.

Утримання від їжі не має стати приводом для осуджень

Аби достойно пройти період посту та з гідністю прийняти Різдво Христове, слід контролювати і свої негативні емоції у відношенні до оточуючих.        “Не потрібно себе порівнювати з іншими і казати: “Ось я пощусь, не споживаючи їжу, а інша людина – не поститься”. Потрібно дивитися лише на власний подвиг: “Ким я був, ким я став і ким я хочу стати?”, – говорить диякон Михайло Омельян.

 

Піст здавна і в багатьох культурах вважається дуже потужним засобом боротьби з темними сторонами свого “я” та можливістю розкритися до світла і наблизитися до чогось вищого.
Зокрема піст дозволяє людині усвідомити, наскільки неправильними є певні звички, які людина іноді вже навіть не помічає, – захланне споживання їжі, переїдання, ласунство. Піст дає змогу виробити в собі нові чесноти і якості та нове бачення світу. Це речі, про які сучасна людина майже не думає, бо життя навколо надто швидке, надто хаотичне і переповнене спокусами. Одним словом, піст дає можливість хоч трохи відійти від суєтного.
Отже піст – це насамперед робота над собою, над своїм духом. Тому не слід плутати піст із дієтою. Треба пам’ятати, що це духовна традиція і не віддільна від інших елементів – молитви, віри та намагання бути кращими.

 

Більш детально про харчову складову Великого посту (рецепти пісних страв, рекомендації церковного уставу, коли і що можна і не можна їсти – в статті “Пісні страви. Великий Піст. Трохи рекомендацій

 

 

Різдвяний піст 2018: календар харчування на кожен день

У період Різдвяного пості необхідно утримуватися від цілого ряду продуктів: м’яса, молока, яєць, сиру, вершкового масла, в деякі дні від риби.

Що можна їсти з 28 листопада по 19 грудня 2018 року:

  1. Понеділок: можна вживати гарячу їжа рослинного походження, але без олії.
  2. Вівторок, четвер, субота, неділя: дозволяється рослинна олія в невеликих кількостях, плюс риба.
  3. Середа і п’ятниця: сухоїдіння.
  4. 4 грудня 2018 року (понеділок) буде свято Введення у храм Пресвятої Богородиці. І в цей день дозволяється вживати в їжу трохи червоного вина.

Що можна їсти з 20 грудня 2018 року по 1 січня 2019:

  1. Понеділок: їжа рослинного походження, але без олії
  2. Вівторок і четвер: рослинна їжа з олією.
  3. Середа і п’ятниця: сухоїдіння
  4. Субота: гаряча їжа рослинного походження з олією, риба.
  5. 1 січня після Нового Року дозволяється випити трохи червоного вина.

Що можна їсти з 2 по 5 січня 2019 року (піст посилюється, не можна вживати навіть риби):

  1. Понеділок і середа: сухоїдіння
  2. Вівторок і четвер: їжа рослинного походження, але без масла.
  3. 6 січня – Різдвяний Святвечір – в цей день потрібно дотримуватися особливо суворого посту. Після вечірні дозволяється з’їсти кутю.

Різдвяний піст 2018: що можна їсти

Різдвяний піст менш суворий, ніж Великий і Успенський пости. У харчуванні піст вимагає відмовитися від продуктів тваринного походження: м’яса, яєць, молока і молочних продуктів.

Незважаючи на заборони, ваш раціон під час Різдвяного посту може бути доволі багатим і різноманітним і включати наступні продукти: каші, хліб, сухарі, овочі, гриби, зелень, ягоди, фрукти, сухофрукти, горіхи, насіння, мед, а в деякі дні також рибу, морепродукти, олію і навіть вино.

Під час Різдвяного посту можна вживати сирі, варені, тушковані, запечені, квашені страви. Це можуть бути різноманітні салати, соління та консервація, супи, рагу, запіканки, вареники, пироги та інша випічка, соки, морси, киселі, чай.

https://24tv.ua/ukrayina_tag1119

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь