Введення в храм Пресвятої Богородиці: історія та традиції свята

 

 

 

 

Щорічно Введення в храм Пресвятої Богородиці, або Марії, відзначається в один і той же день – 4 грудня – і припадає на період Різдвяного посту. Також воно має ще й іншу назву – Третя Пречиста.

У цей день прийнято молитися за Боже благословення для дітей. Бездітні пари просять про дарування потомства. Вагітні моляться Богородиці про вдалі пологи, повідомляє unian.

Історія свята :

Згідно з переказами, саме 4 грудня в Єрусалимський храм вперше увійшла трирічна Марія. Її батьки багато років молилися, щоб у них народилася дитина й дали обітницю про те, що якщо вона все-таки з’явиться на світ, то присвятять її служінню Богу. І ось, коли Марії виповнилося три роки, її батьки Іоаким й свята Анна, – виконуючи обітницю посвятити свою дитину Богові, привели її в Єрусалимський храм, при якому вона жила, за різними даними, до 12 або 15 років – до свого заручення з Йосипом. У храмі вона вивчала святе письмо й молилася.

Чого не можна робити в це свято 4 грудня:

– укладати церковний шлюб;

– шити;

– прибирати;

– прати;

– ображатися, злитися, засуджувати когось;

– готувати скоромні страви – з м’яса, молочних продуктів і яєць (до 6 січня триває Різдвяний пост);

– у народі кажуть, що в цей день краще не давати в борг.

Прикмети на Введення Скільки на Введення води, стільки на Юрія трави

У цей день забороняється копати землю, бо вона відпочиває. В іншому випадку врожаю не буде У цей день зима остаточно вступає у свої права

На свято прийнято ходити в гості. Якщо першим до хати увійде чоловік — рік буде вдалим, якщо жінка — бути біді.

Якщо на Введення похолодає, то зима буде лютою

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь