Українцям заборонять палити на власних балконах?

 

 

 

 

Українських курців незабаром можуть чекати кардинальні зміни. Верховна Рада підійшла до розгляду проекту закону, який посилює штрафи за куріння в недозволених місцях, а також обмежує рекламу сигарет. Звичні кіоски можуть залишитися в минулому, і це тільки вершина айсберга.

Що придумали нардепи і як будуть боротися з курінням в Україні – розбирався OBOZREVATEL.

Якими будуть штрафи?

Так, народні депутати пропонують збільшити штраф за куріння в заборонених місцях. Якщо зараз покарання за це порушення – попередження або штраф від 51 до 170 гривень, то після прийняття закону – 340 гривень.

Також вносяться доповнення до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Уповноважені особи органів внутрішніх справ отримують право складати протоколи за порушення встановлених законом заборон реклами і спонсорства тютюнових виробів (так звана діяльність промоутерів).

Штрафувати від 1 до 10 тисяч гривень будуть і підприємців, якщо на території їхнього закладу, де законом заборонено куріння, буде стояти попільничка або хтось закурить.

Де не можна палити?
Закон забороняє курити навіть в засклених балконах. Так, автори проекту визначають приміщення, де заборонено куріння як – будь-який простір, який має дах, обмежений двома або більше стінами, перегородками, незалежно від матеріалів.

Фактично ця норма забороняє курити в будь-якому закритому місці. Додатково під заборону на куріння звичайних і електронних сигарет, а також кальянів підпадають таксі, аеропорти, вокзали, гуртожитки, готелі і приміщення підприємств, державних і приватних організацій.

Крім того, право забороняти куріння в окремих місцях отримують місцеві ради.

Що буде з рекламою сигарет?
Проект закону повністю забороняє розміщення сигарет на вітринах кіосків і магазинів.

У законі сказано: «забороняється розміщення тютюнових виробів, пачок і макетів тютюнових виробів в місцях роздрібної торгівлі таким чином, щоб вони були видні за межами місця роздрібної торгівлі або споживачам усередині, виключаючи показ штатним працівником або власником торгового закладу конкретного тютюнового виробу споживачеві старше 18 років на його вимогу ».

Чи буде подорожчання?
Якщо проект закону буде прийнятий, він не спровокує подорожчання сигарет. Але незалежно від його голосування, вже в 2019 році українців чекає істотне підвищення цін на тютюнові вироби.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь