Дошкільнята Ніжинщини дізнавались про свої права

 

 

 

 

Я – дитина. Я теж маю права!
04 грудня у Вертіївській сільській публічній бібліотеці для дітей відбулася правова година «Великі права маленької людини» (до Всеукраїнського тижня права та проведення акції «16 днів проти насильства»), на яку завітали вихованці середньої та старшої групи ДНЗ «Колосок», вихователі та помічники вихователів. До уваги дошкільників була представлена книжково-ілюстративна виставка «Я – особистість і маю право1» Бібліотекар Оксана Шарова познайомила малят з таким документом як Декларація прав дитини. У ній говориться, що дитина через її фізичну і розумову незрілість потребує захистку та турботи.
20 листопада 1989 року ООН прийняла Конвенцію про права дитини – договір, який повинні виконувати всі, хто його підписав. Україна теж поставила свій підпис і тим зобов’язалась виконувати Декларацію про права дитини. Конвенція має 54 статті, написаних на 6 мовах. Організація О’єднаних Націй має комітет з прав дитини, йому кожна держава звітує про заходи, які вжиті згідно з Конвенцією. Він же досліджує, як у країнах дотримуються права дітей.
Оксана Миколаївна пограла з дітьми в дидактичну гру «Правове поле» (за сюжетами відомих казок). Діти розмірковували та відповідали, чи правильно чинили казкові герої та які їх права були порушені? Проводили паралелі з нинішнім життям.
Також весело пограли в гру «Так чи ні?», за умовами якої плескали в долоні, якщо звучало право, яке існує в житті і тупотіли ногами, якщо таке право не існує.
Також на правовий захід до ВСПБ завітав заступник начальника відділу ДВС України в Чернігівській області Гаврилей Ігор Олександрович, який розповів дітям, що таке булінг і що робити, коли ви стали його жертвою? Як навчитися говорити «НІ» в екстремальних ситуаціях? Як поводитися із незнайомцями, якщо ті налаштовані по відношенню до вас недобре? Та багато інших питань. Ігор Олександрович роздав дітям правові буклети та листівки. А на прощання дітлахи заспівали веселу пісню про права дітей та сфотографувалися біля виставки.

04.12.2018 р. Оксана Шарова.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь