Співробітники ніжинського музею поринули у буття видатної акторки Марії Заньковецької

 

 

 

 

Співробітники художнього відділу НКМ ім. І. Спаського відвідали меморіальний музей ім. М. К. Заньковецької у селі Заньки.
Музей був відкритий 04 жовтня 1964 року. Участь у відкритті брали онучаті племінниці Ірина Федорівна Толочко та Галина Федорівна Дядюша, Народні артисти СРСР Н.М. Ужвій, О.І. Сердюк, Д.М. Гнатюк та ін.
Експозиція музею розташована в чотирьох залах, на вході в які зустрічає усміхнений портрет Марії Костянтинівни в образі. Кожний із залів розкривають певний період життя народної артистки, змальовують Марію Костянтинівну як доньку, дружину, талановиту акторку театру і просто жінку.
Не може залишити байдужим розповідь екскурсовода Ольги Григорівни, яка відкрила нам найпотаємніші куточки життя Марії, а особисті речі акторки, які експонуються в музеї, занурюють нас в неймовірну історію життя акторки і життя звичайного народу того часу
На одному подвір’ї з музеєм ім. М. Заньковецької розташований етнографічний відділ музею «Народна скарбниця». Цей музей вражає вже тим, що був створений власними силами директора та селян, які приносячи речі не потрібні в повсякденному вжитку, доповнили фонди і змогли створити експозицію. В цьому відділі є можливість ознайомитися з іконами, рушниками та сорочками орнаменти яких притаманні Ніжинщині, побувати на «обійсті» селян, де можна «змолоти зерно жорнами та натовкти маку в ступі», а потім «почастуватися з глиняного посуду».
Та найбільше вражає музейна кімната з різнотрав’ям, де експонуються більше ніж 70 видів лікарських рослин, розповсюджуючи п’янкий аромат по всьому музею.
Д. Бережняк, зав. художнього відділу НКМ. ім. І. Спаського

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь