Скільки цього року коштує приготувати 12 страв на Різдво

 

 

 

 

Століттями для українців Різдво – головне свято в році, коли у храмі й за столом збирається вся родина. Проте, щороку, витрати на нього зростають.
Кутя і свічка

Різдву передує сорокаденний піст, який починається 28 листопада. Протягом цих днів християни не їдять м’яса, молока, яєць, масла, а в деякі дні й риби. Але основне, говорять священики, – очистити душу, багато молитися, відвідувати службу Божу і утримуватися від веселощів, пісень і танців. Різдво

Останнім часом людей, які суворо дотримуються посту, небагато, але пісний обід на Святвечір досі традиційний для більшості прикарпатців. Складові столу можуть різнитися, залежно від району, втім, страв має бути 12, усі – пісні, але багаті. Дозволяється риба. Сідають за стіл з появою першої зірки, яка ознаменувала народження Ісуса Христа.

Під святковий стіл часто насипають соломи або сіна, на урожай і приплід від худоби. Є традиція дітям залазити під стіл і кудкудакати: щоб квочки добре неслися. На почесному місці стоїть дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп. Він теж символізує урожай, добробут, багатство.

Вечерю починають з куті – вареної пшениці з маком, медом і горіхами. Тепер у неї додають також родзинки або шоколад. Також на столі має бути узвар – компот із сушених фруктів. Ці дві страви – постійні, решта – змінні, залежно від місцевих традицій.

Найчастіше на Святвечір подають вареники. Їх готують з картоплею або з капустою. На десерт часто готують солодкі вареники з яблуками або вишнями. Традиційним є пісний борщ з вушками з грибами. Також українці смажать або коптять рибу, а тепер купують консерви, маринують чи купують оселедець. Ще готують пісні голубці, часто з начинкою із гречки і картоплі, інколи всередину додають гриби. До голубців можна подати грибну підливу.

На прикарпатському столі теж буває тушкована капуста, січеники (котлетки з гороху і манної крупи). Раніше на столі ще був самостійно випечений хліб, який теж вважався окремою стравою. На солодке подають пампушки із начинкою з варення або маку.

На Святвечір не п’ють алкоголю, вечеря проходить тихо і спокійно, але можна колядувати. У деяких церквах різдвяна служба відбувається вже 6 січня ввечері, в інших – сьомого зранку.

7 січня – Різдво, свято народ­ження Ісуса Христа. У цей день прийнято радіти, колядувати, проводити час з родиною, ходити в гості. Святковий стіл на Різдво – багатий, з м’ясними стравами. Тут вони вже залежать від звичаїв регіону і фантазії господині. Традиційним є холодець, нарізка з домашніх ковбас і шинки, голубці з м’ясом. Готують різні салати, відварюють чи запікають птицю, готують рулети й крученики, на десерт печуть торти і пляцки.

Недешеве свято

Щоб підрахувати вартість святкового столу, ми перевірили ціни на центральному ринку Франківська і в супермаркеті «Сільпо». Почнімо з куті. На базарі один літр пшениці коштує 20 грн, склянка маку – 30 грн. Мед – від 100 грн за літр, але для куті треба приблизно 100 грамів. Родзинки – 75 грн за кілограм. У супермаркеті найвигідніше купити готовий набір для куті, де є всі інгредієнти. Коштує він 65-70 грн, але куті з нього вистачить на невелику сім’ю, тож тим, хто чекає у гості велику родину, доведеться купувати кілька упаковок.

Сухофрукти для узвару доведеться брати на базарі, вони кош­тують 15 грн за літр. Також на ринку варто придбати квашену капусту для вареників чи тушіння – 35 грн за кілограм. За квасолю треба віддати 25 грн за літр. 100 грам сушених грибів коштує приблизно 100 грн.

Рибу дешевше брати на базарі або потрапити на акцію в супермаркеті. Оселедець – від 65 до 90 грн за кілограм на ринку і 70 грн у магазині. За копчену рибу доведеться заплатити близько 130 грн за кілограм на базарі й близько 150 грн у супермаркеті. А от морожена в супермаркеті коштує 70 грн, на ринку – 75-90 грн. Жива риба дешевша. У супермаркеті можна купити окуня по 80 грн за 1 кг (форель – по 200). На базарі продають карася по 45 грн за кілограм.

Овочі дешевше купувати в магазині, хоч там менший вибір. Свіжу капусту можна купити по 14 грн за кілограм на базарі, по 10 – у супермаркеті. Буряк і моркву на ринку продають по 15 грн за 1 кг, у магазині – 11 грн. Картоплю для вареників можна придбати по 9 чи 10 грн за кілограм на базарі чи у магазині відповідно.

Ціни на крупи однакові на ринку й у супермаркеті. Борошно для вареників та вушок коштує 10 грн за кілограм, горох для січеників – 12 грн, гречка на вагу – 13 грн.

Яблука для начинки у вареники коштують і там, і там однаково: по 8-10 грн за кілограм. Півлітрова банка варення – від 12 до 40 грн.

Олія в пляшках заводського розливу продається в середньому по майже 30 грн за літр. Але на базарі можна купити домашню нерафіновану по 40 грн.

Таким чином, Свята вечеря з куті, узвару, двох видів вареників, борщу з вушками, пісних голубців, пампушків, смаженої та копченої риби, маринованого оселедця, тушкованої капусти і грибної підливи обійдеться приблизно у 600-700 грн для невеликої сім’ї, якщо купувати всього потрохи.

Що ж стосується Різдва, там святковий стіл залежатиме від страв, які придумає господиня. М’ясні страви у передсвятковий період дешевші на базарі. Ратиці, на яких варять холодець, обійдуться у 50 або 40 грн за кілограм у магазині чи на базарі.

М’ясо коштує від 80 (на ринку) до 145 грн (у магазині), залежно від виду. За ковбасу треба віддати 140-180 грн за кілограм на ринку і 160-190 грн – у супермаркеті. Шинка коштує по 160-220 грн на базарі та 190-240 грн у магазині.

Таким чином виходить 800 грн лише за м’ясні вироби. До цього додати ще продукти до салатів, зокрема твердий сир і овочі, солодке, а також напої, вийде більше тисячі лише для однієї сім’ї. А якщо чекаєте гостей – готуйтеся на більше.

Джерело: Репортер

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь