Коментар фахівця НМЦСССДМ до статті про 35-річного ніжинця, який потребує операції

 

 

 

 

Після публікації на інтернет-порталі сайту «Нежатин» матеріалу «Від 35-річного ніжинця відвернулась родина, надія лише на небайдужих людей» 11.01.2019 року до Ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  звернулась колишня дружина Виноградова С.С. – із вимогою спростувати наведену у статті недостовірну інформацію щодо неї, її родини та стосунків з її колишнім чоловіком Виноградовим С.С.

Коментарі з цього приводу надає відповідальний за соціальний супровід Сергія Виноградова фахівець із соціальної роботи відділу соціальної роботи НМЦСССДМ Гребеннікова Олена Анатоліївна:

 “У своїй професійній діяльності я, як фахівець із соціальної роботи відділу соціальної роботи Ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді керуюсь у першу чергу Положенням про роботу НМЦСССДМ та своєю посадовою інструкцією. Відповідно до своїх посадових обов’язків і повноважень  я  забезпечую здійснення соціального супроводу сімей без дітей та сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема в яких  є діти з інвалідністю, особи з інвалідністю, батьки           з інвалідністю, та інші. А також повинна  сприяти в наданні сім’ї чи особі соціальних послуг або різних видів допомоги іншими закладами, установами та організаціями (різних форм власності та господарювання), сприяти отримувачам соціальних послуг у підготовці та оформленні документів для отримання державних соціальних виплат (пенсій, допомог), субсидій;  сприяти залученню коштів місцевого бюджету та благодійних внесків для вирішення проблем отримувачів соціальних  послуг; вживати заходи щодо активізації громади та використовування її ресурсів.

У своїй діяльності завжди дотримуюсь Етичного кодексу спеціаліста із соціальної роботи – тому будую роботу за принципами законності, рівності, неупередженості, об’єктивності та поваги по відношенню до всіх отримувачів послуг Центру і членів їхніх родин, незалежно від їх соціального статусу та їхніх  міжособистісних стосунків.        Здебільшого я працюю із сім’ями та особами, складні життєві обставини яких пов’язані                з інвалідністю. Із отримувачами соціальних послуг маю суто офіційні відносини у межах своїх посадових повноважень, тому серед моїх численних «підопічних» у мене немає і не може бути близьких друзів.

Мене, як соціального працівника із значним стажем роботи, знають декілька поколінь ніжинців: багатьом із них як посадова особа я допомогла у вирішенні їхніх нагальних проблем, багатьом надавала та надаю соціальні послуги. Якщо ж хтось із них вважає мене своїм другом – то це його особиста думка, якої я не поділяю, але на яку він має право.

Так, серед багатьох інших, я здійснюю соціальний супровід  громадянина Виноградова С.С., інваліда ІІІ гр., який проживає один, не маючи на сьогодні близького соціального оточення, яке могло би підтримати його матеріально, та потребує сторонньої допомоги у вирішенні соціально-побутових проблем й організації оперативного лікування. Окрім інших, спрямованих на це заходів, я виступила ініціатором залучення ЗМІ для вирішення найнагальнішої проблеми Виногадова С.С. – із метою надати йому можливість отримати благодійну допомогу на дороговартісне                                ендопротезування кульшового суглобу, яке він не в змозі оплатити власними коштами. Оскільки, згідно з посадовими обов’язками, я повинна сприяти в залученні державних і громадських організацій, а також ресурсів громади (на благодійних і добровільних засадах!) до вирішення проблем отримувачів послуг Центру.

Стаття була підготовлена журналістом, який особисто, без посередників,  спілкувався з Виноградовим С.С. та виклав інформацію про його складну життєву ситуацію зі слів співрозмовника.

Щодо недостовірності викладеної в статті інформації зауважую, що                   Виноградов С.С. розлучений  і не перебуває у шлюбі від 2009 року, а отже, не має дружини. Його малолітній син після розлучення батьків проживає окремо від  нього, разом зі своєю матір’ю, але зареєстрований разом із батьком –  за місцем фактичного проживання батька. Разом із тим, нарахування оплати за частину комунальних послуг, зокрема за газопостачання,  Виноградову С.С. здійснюється на двох зареєстрованих                       у житлі осіб, на підставі довідки про склад сім’ї, виданої  КП «СЄЗ».

Відповідно до Сімейного Кодексу України, сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Разом із тим, після розірвання шлюбу батьки дитини незалежно від місця її проживання мають по відношенню до неї рівні обов’язки та права –  щодо  її утримання, виховання, представництва законних інтересів тощо – у разі, якщо судом не встановлено для когось із них  певних обмежень.

Щодо взаємин між моїми «підсупроводними»,  їхнім близьким  соціальним оточенням зазначаю: до моєї компетенції не входить коментувати їхні особисті стосунки, у тому числі й стосунки Виноградова С.С. з його колишньою дружиною, дитиною, та іншими особами, яких Виноградов С.С. вважає членами своєї родини.

І наостанок, користуючись нагодою, звертаюсь до всіх батьків із проханням: якими би не були ваші особисті стосунки, ніколи не робіть своїх дітей заручниками створених вами життєвих ситуацій і намагайтесь вирішувати спірні питання якомога делікатніше, поважаючи людську гідність і уникаючи будь-якої агресії, – заради здоров’я та щасливого майбутнього ваших дітей”.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь