Грип забрав життя 25 українців: Чернігівщина “лідирує” у списку смертності

 

 

 

 

Жодна жертва грипу не була вакцинована.

Всі школи в Чернігові та десятки інших навчальних закладів по області закриті на карантин. Регіон став “лідером”.

Чернігівщина лідирує за кількістю смертей від грипу
смертності від грипу цього епідеміологічного сезону – 9 із 25 померлих в Україні від грипу були мешканцями Чернігівщини, йдеться в сюжеті ТСН.

У лікарнях Чернігова немає жодного вільного ліжка, навіть довелося організовувати додаткові. “Виписуються, поступають, виписуються, поступають”, – кажуть медики. Тетяна  до лікарні потрапила на шостий день від початку хвороби, до того майже тиждень лікувалася самостійно. “Коли я вже прийшла, то пневмонія. У мене все боліло, температура, я не могла дихати, не могла спати – я задихалася”, – розповіла вона. В Інни пневмонія настала блискавично – на третій день хвороби. “Не знаю, до чого б я долежалася”, – каже вона.

25 смертей від грипу зафіксовано від початку сезону захворювання. Із них четверо – діти. Жодна жертва грипу не була вакцинована. У смертельному списку веде перед Чернігівщина, там
Лише в цій лікарні від початку сезону захворюваності через ускладнення грипу померли троє пацієнтів. Медики пояснюють, що всі жертви не робили щеплень і до останнього займалися самолікуванням, а звернулися по професійну допомогу, вже коли було запізно. В обласному центрі вже дослідили 90 зразків генетичного матеріалу хворих – у 66% випадків виявлено грип штаму Н1N1. Це каліфорнійський, або, як ще його називають у народі, свинячий грип.

Втома, біль і температура. Звідки беруться симптоми грипу
Саме цей штам дає найтяжчі ускладнення. Особливо він небезпечний для вагітних, а також хворих на цукровий діабет, бронхіальну астму та ожиріння. Зоною ризику є місця масового скупчення людей – громадський транспорт, магазини тощо. Коли в тролейбусному депо Чернігова на роботу не вийшло 30 водіїв, увесь громадський транспорт почали дезінфікувати – спочатку миють машину, а потім розбризкують спеціальний розчин. Ефекту  вистачає на дві доби. “Розчини безбарвні, не залишають після себе нальоту, і найголовніше – вони не потребують змивання і володіють пролонгуючою дією”, – розповіла епідеміолог української протиепідемічноі компаніі Галина Губенко.

 

На грип слабнуть головно молоді – від 30 до 50 років. Лікарі застерігають від самолікування і кажуть, що навіть знаючи  симптоми недуг, самостійно поставити діагноз важко. Завідувач пульмологічним відділенням міської лікарні №1 Олександр Случук радить не зволікати вже за перших тривожних симптомів, а особливо – якщо почалася задуха. “Вже почалося ускладнення”, – пояснює він. Щоб угамувати грипп, у Чернігові  обмежили масові заходи, закрили всі школи та навіть посадили на карантин сім мавпочок із Менського зоопарку – до них не пускають відвідувачів і посилили харчування.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь