У Ніжині оголосили переможців Громадського бюджету

 

 

 

 

Реформа децентралізації, об’єднання громад: чули про таке? А про те, що у рідному місті можна втілити власну ідею, за бюджетні гроші? Не чули? А це вже майже буденна дійсність для багатьох українських міст, містечок та селищ.

Так можна не лише створити комфортне середовище для розвитку, а й впливати на рішення влади у місті, та ще й контролювати їх реалізацію – через право голосу. Це все можливо завдяки бюджету участі, він же громадський бюджет.

Що це, для чого та звідки?

Інноваційний демократичний інструмент ми перейняли у сусідньої Польщі. Хоча практиками бюджету участі вже понад 20 років користуються щонайменше 1 500 міст світу. У 2015-му ця практика дісталась і до трьох українських обласних центрів: Черкас, Полтави та Чернігова. Там, а згодом і в інших містах, бюджет мав успіх.

Фактично, бюджет участі – частина грошей (не менше 1%), якими громадяни можуть розпорядитися на свій розсуд. Усі охочі подають свої проекти до міської ради. Ідеї, які відповідають вимогам, ставляться на голосування. Упродовж певного періоду кожен мешканець громади визначає найбільш привабливі для нього пропозиції.

Цей бюджет є корисним механізмом як з позиції громади, так і з позиції влади.

У Ніжині вже третій рік поспіль втілюються в життя проекти у рамах громадського бюджету.

Міська влада бачить проблеми та потреби міста з середини, ставлячи за пріоритет розвиток Ніжина, як економічно успішного міста, використовуючи для цього всі необхідні ресурси. А пересічний громадянин звертає увагу на більш «приземлені» потреби міста, наприклад, на сквери, на зупинки, на яких було б комфортно та затишно чекати на автобус.  Цей приклад показує, що прагнення влади та бажання людей може дещо відрізнятися. Збалансувати усе і дозволяють громадські бюджети участі.

Громадський бюджет – це чудова можливість для активного громадянина взяти безпосередню участь в управлінні містом. Такий підхід призвів до того, що самі мешканці направляють кошти з бюджету на найбільш актуальні проблеми.

У Ніжині до 4 січня тривало голосування за проекти які пройшли відбір на Громадський бюджет 2019 року.

24 січня у великій залі виконавчого комітету Ніжинської міської ради відбулося засідання робочої групи з питань громадського бюджету міста Ніжина, де доповіли про результати голосування за проекти громадського бюджету на 2019 рік.

Робочою групою було затверджено підсумки голосування за проекти громадського бюджету на 2019 рік.

Переможцями стали наступні проекти громадського бюджету:

1.”Університет третього віку” на базі Територіального центру соціального обслуговування (обслуговування та оснащення комфортного простору для слухачів)(99 900грн.).

2.Створення креатив-простору актової зали ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 (399 864 грн).

3.Благоустрій переходу (сполучення) між основними будівлями лікувальних закладів м .Ніжина “Крок до майбутнього медичного містечка” (400 000 грн.).

4.”Бібліотека без обмежень” (380 000 грн).

5.Автобусні зупинки  – це зручно, затишно, безпечно (308 500 грн.).

6.Сучасним дітям – сучасний спортивний майданчик (399 600 грн.).

7.Міський екологічний центр при краєзнавчому музеї імені Івана Спаського (167 000 грн.).

 Вікторія Коломійченко для Ніжин Ньюз

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь