У Ніжині вшанували жертв Голокосту

 

 

 

 

25 січня біля меморіального знаку жертв голокосту на околиці Ніжина, відбулося урочисте вшанування пам’яті загиблих на цьому місці у листопаді 1941 року ніжинців, яких розстріляли фашистські окупанти лише за те, що вони були євреями за національністю.

Захід було проведено у рамках відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, який у світі відзначається 27 січня, а Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.  На відміну від голокосту євреїв у Європі, де євреїв заганяли в гетто та з часом могли відправити до місць масових знищень у газових камерах, на окупованих фашистами українських землях більшість єврейського населення загинуло від куль у ямах, які здебільшого викопували самі жертви.

Пам’ять трагічно загиблих земляків прийшли вшанувати заступник міського голови Ігор Алєєксєєнко, депутати Ніжинської міської ради Володимир Мамедов, Геннадій Дудченко, учні шкіл та студенти Ніжинського агротехнічного коледжу, військовослужбовці військової частини А3160, небайдужі містяни. Начальник управління культури та туризму Тетяна Бассак організувала традиційний лижний пробіг до пам’ятного знаку та особисто прийняла у ньому участь засвідчивши присутнім непересічність цієї пам’ятної дати.

Ігор Алєксєєнко звернувся до всіх присутніх із закликом не забувати до чого призводить національна, мовна чи релігійна нетерпимість і всіма можливими способами боротися із її проявами в сучасних реаліях, пам’ятати про толерантність та мультикультурність Ніжина.

На честь загиблих ніжинців, салютною групою військовослужбовців військової частини А3160 було виконано триразовий залп, а всі бажаючі поклали квіти до меморіального знаку.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь