Ніжинський музей про пташку року

 

 

 

 

У кожній країні в організацій, що займаються охороною птахів, існує традиція регулярно обирати птаха року. Символом 2019-го року Українське товариство охорони птахів (УТОП) обрало грака (Corvus frugilegus). Ці птахи відносяться до родини воронових, яка складається з понад 120 видів, розповсюджених майже на всіх континентах. Деякі види цієї родини (в тому числі, і граки) наділені досить високим інтелектом, порівняним з вищими приматами, і саме тому вони часто стають об’єктом наукових досліджень.
Грак, або гайворон – досить великий птах витягнутої форми компактної статури, довжина тіла 44-46 см. Оперення птаха блискуче-чорне, з фіолетовим відливом. Дзьоб загострений, у його основі шкіра у дорослих птахів гола, у молодих оперена, що відрізняє його від крука та чорної ворони.
Грак є суспільним птахом, все життя проводить у товаристві собі подібних, іноді складаючи численні (сотні птахів) групи. На відміну від усіх воронових, птах гніздиться колоніями, які можуть налічувати до 3000 гнізд. Оновлювати їх граки активно починають наприкінці березня – на початку квітня, але вже зараз можна спостерігати цих птахів біля своїх гнізд в межах міста. Граки надзвичайно сильно прив’язуються до місць гніздівлі, і якщо гнізда розоряють, птахи з невтомною завзятістю відбудовують їх знову.
Місцями гніздування цих птахів зазвичай є міські алеї, старі парки, кладовища, придорожні лісосмуги, нерідко – прилеглі до населених пунктів узлісся, окремі групи дерев і навіть вуличні насадження. Лісових масивів граки уникають, оскільки місцем годівлі є відкриті луки та поля. Гнізда граки найчастіше будують в розвилках крони або на бічних гілках на значній (до 15-20 м) висоті . Порода дерев, зазвичай, не має значення при виборі місця гніздування. Буває, що на одному дереві розташовується до декількох десятків гнізд, і тоді деякі з них, тісно з’єднуючись краями, утворюють громіздкі споруди химерної форми. Свої гнізда граки споруджують із сухих деревних гілок і сучків та використовують протягом декількох років. Гнізда регулярно ремонтуються і добудовуються птахами і з кожним роком збільшуються. Глибокий лоток гнізда вистилається сухою травою, мохом, шерстю, пір’ям, нерідко серед цього матеріалу трапляються нитки, дрібні ганчірки, обривки паперу. Кладку із 4-5 зеленувато-бурих в цяточку яєць насиджує самка протягом 16-18 діб, а самець приносить їжу. Свою молодь батьки вигодовують разом. Виліт граченят відбувається через 30 днів на початку травня і в першій половині червня. У році один виводок. З появою пташенят вся територія «граківника» забруднюється послідом, шкаралупою, гілками – тому часто мешканці населених пунктів “воюють” з колоніями граків.

Дорослі граки – практично всеїдні птахи. Птахи відшукують корм переважно на землі, відшукуючи безхребетних, в основному черв’яків і комах, частини рослин, насіння, дрібних хребетних, харчові покидьки, місцями фрукти, насіння хвойних, волоські горіхи, жолуді. Довгим дзьобом птах перевертає грудочки землі, листя і ворушить траву. Навесні граки – дуже часті гості на ріллі, де вони шукають комах. Часто цих птахів звинувачують в тому, що вони розоряють посіви. Це насправді так, проте граки приносять і користь, знищуючи комах-шкідників.

Л. Кот, науковий співробітник відділу «Природа Приостер’я» НКМ ім. І.Спаського

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь