Стрітення Господа нашого Ісуса Христа

 

 

 

 

Одним із символів цього свята є зустріч Нового Завіту з Завітом Старим. Ця зустріч супроводжується євангельською подією, коли батьки Ісуса Немовляти принесли Його до храму, щоб зробити з Ним за законним звичаєм. Немовля Ісуса взяв на руки праведний і благочестивий Симеон, який звернувся до Бога з такими словами: «Бачили очі мої спасіння Твоє» (Лк.2: 30). Для нас спасіння постає процесом, або вже кінцевою дією. Але Симеон говорить так, ніби часу не існує, бо спасіння супроводжується часом, або кінцева дія наступить в майбутньому, через певний час. Але Симеон каже, що вже побачив спасіння. Він так сказав, бо побачив Бога. Через народження у світ Спасителя Ісуса Христа, Сина Божого, дало можливість людям споглядати Бога Таким, Яким Він є насправді, а не Таким, Яким ми Його собі уявляємо. І так як Бог вічний, Він одночасно є початок і кінець, споглядання народженого Спасителя Симеоном стало причиною його таких слів, що спасіння вже настало.

Ця зустріч Нового і Старого Завітів не пройшла легко, бо Симеон сказав ще такі слова: «Ось лежить Цей на падіння і на піднесення багатьох в Ізраїлі і на знак сперечання» (Лк.2: 34). Тобто для декого Христос буде предметом віри, а для іншого предметом сумніву. Що говорити про інших, коли в нас самих, християн, постійно виникають сумніви щодо віри, спасіння, правильності життя, і т. д. і не вірний висновок може привести до падіння, а правильний – до піднесення.

Зрозуміло, що Симеон, як євангельський персонаж має не тільки буквально-історичне значення для нас, але і символічне, тобто морально-надихаюче. В якийсь момент нашого життя ми маємо стати тим самим праведним Симеоном, який на руки бере Спасителя Немовля. Це потрібно для того, щоб зрозуміти, що спасіння нам потрібне, без нього ми загинемо, і це спасіння може нам дати тільки Господь Ісус Христос. Без Його народження, без Його Жертви, без Його Воскресіння, ми б не стали дітьми Божими, які можуть отримати прощення від Отця Небесного. А якщо ми діти, то, попросивши, ми отримуємо, якщо ми діти, то і спадкоємці Царства Небесного. Амінь.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь