СБУ назвала храми Чернігівщини, на які ФСБ РФ готувала атаки

 

 

 

 

Культові споруди розташовані у шести областях України.

Служба безпеки України оприлюднила перелік храмів  у шести областях України, на які ФСБ Росії планувала напад. Згідно з даними СБУ, російські спецслужби  планували напади у Чернігівській, Волинській, Одеській, Донецькій, Запорізькій та Львівській областях. При чому за напади російські спецслужби мали намір зробити “винними” українців.

Так, у Чернігівській області планувалися напади на три культові споруди, а саме Свято-Успенського храму Української православної церкви Московського патріархату, Синагогу в Чернігові та костел св. Петра і Павла. Згідно із задумом організаторів, відповідальність за напади мали перекласти на голову Чернігівського обласного осередку націоналістичної організації С14 Олександра Максимця та очільницю райдержадміністрації Борзнянського району Віру Проскуру.

У Волинській області напади планувалися на храм Миколи Чудотворця, костел в пгт Маневичі Маневицького району, костел Пресвятого Серця Ісуса Христа, каплицю Вознесіння Господнього у Горохові та Луцьку релігійну громаду прогресивного юдаїзму. “Відповідальними” мали стати керівник штабу самооборони Майдана в області Богдан Климчук, очільник місцевого об’єднання з протидії корупції Самооборони Майдану Іван Мирка, Командир 3-ї резервної сотні добровольчого українського руху “Правого сектору” та лідер громадського руху “Добровольці за справедливість” Михайло Андріюк, а також декан ПЦУ Андрій Закидальський.

В Одеський області ФСБ планувала напад на храм на честь святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, Болгарську Свято-Георгіївську церкву в Білгороді-Дністровському, церкву св. Григорія Просвітителя в Одесі та Одеську синагогу. Звинуватити в цьому російські спецслужби хотіли голову обласного відділення “Правого сектору” Володимира Карпича, активістів одеського “Правого сектору” Дмитра Роговського та Тетяну Сойкіну, а також колишнього настоятеля Покровського храму в пгт Сарата Владислава Шимана.

У Донецькій області планувалися напади на синагогу у Маріуполі, храм Святого Різдва Богородиці у с. Бугас, церкву Георгія Побідоносця у селищі Сартана та Свято-Успенську Святогорську Лавру у м. Святогорськ. Зробити винними в нападі російські спецслужби хотіли учасників полку “Азов”. При чому “винних” мали обрати за сторінками у Facebook, основним критерієм яких був “явний нахил у неоязичництво”.

У Запорізькій області готувалися напади на католицький Собор Бога Отця Милосердного, костел Різдва Пресвятої Діви Марії у Бердянську та релігійну громаду святого отця Піо в Запоріжжі харківсько-запорізької дієцезії римсько-католицької церкви.  Провокації планувалося здійснити від імені голови “Спілки ветеранів АТО Запоріжжя” Олега Коломійця, учасників батальйону “Азов” та очільника корпусу “Азов” у Бердянську Артема Сидоріна.

У Львівській області від дій ФСБ міг постраждати Вірменський кафедральний собор Успіння пресвятої Богородиці. Відповідальність за напад на собор планувалося покласти на керівника львівського осередку УНСО Андрія Байса.

Джерело: dt.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь