Як уберегтися від вірусних захворювань навесні

 

 

 

 

Весняне потепління може бути оманливим, адже саме на стику сезонів люди хворіють найчастіше.

 

Ось вже коли особливо не хочеться хворіти, так це навесні! Однак саме в міжсезоння організм людини більшою мірою схильний до всякого роду вірусів. Мінлива погода і ослаблений імунітет – ось основні чинники, які призводять до застуди. Що робити, щоб не захворіти під час довгоочікуваної весни? Боротьбу з весняними застудами потрібно вести з двох фронтів. По-перше, зміцнювати імунітет. По-друге, вживати профілактичні заходи. Існує безліч засобів, які допоможуть вам у цьому, інформує Ukr.Media.

Частіше мийте руки

Дуже важливо мити руки декілька разів на день, особливо після відвідування туалету і перед їжею. Ви також можете носити з собою невеличку пляшечку дезинфікуючого засобу для рук, щоб регулярно очищати руки від мікробів, особливо під час поїздок в громадському транспорті та роботи за столом.

Не гризіть нігті

Гризти нігті – не тільки негарно, але й шкідливо для здоров’я. Ваші нігті є живильним середовищем для мікробів, тому чим більше ви їх гризете, тим більше у вас шансів на розвиток інфекції або грипу. Використовуйте спеціальні лаки, а на вулиці до потепління носіть рукавички, щоб протистояти шкідливому і холодному впливу на ваші руки.

Носіть шарф

Перше потепління оманливе, а значить, не варто поспішати скидати шарф і шапку. Крім того, всі ми знаємо, що автобуси, поїзди та інші людні місця кишать мікробами, однак що найбільше може здивувати вас, так це те, що повсякденний аксесуар може надати вам велику послугу. Носіння шарфа не тільки захищає від вітру, але і допомагає запобігти вдиханню заразних мікробів.

Пийте соки

Благотворно подіє на імунітет курс весняної сокотерапії: протягом трьох тижнів пийте будь-які свіжовичавлені соки червоного кольору (буряковий, морквяний, вишневий, ожиновий, полуничний, виноградний, гранатовий, журавлинний). У перший тиждень приймайте по півсклянки соку 3 рази на день, у другий – 2 рази в день, в третій – 1 раз в проміжках між прийомами їжі. Через 10 днів курс можна повторити.

Скоротіть споживання спиртного

Чим більше ви п’єте, тим слабкіше стає ваша імунна система, а значить, ви частіше будете хворіти на застуду та грип. Лікарі радять скоротити споживання алкоголю, щоб тримати себе у формі. Звичайно, не так просто відмовитися від алкогольних коктейлів, але воно того варте, якщо ви хочете провести цю весну у хорошій формі.

Не паліть

Дим паралізує вії, схожі на волосся клітини, що вистилають ніс і дихальні шляхи, які змітають віруси, перш ніж вони можуть вас заразити. Якщо ви курите, то надаєте вірусу вільний доступ для проникнення в організм.

Освойте самомасаж

Хороші результати дають подібні процедури, якщо виконувати їх регулярно і правильно. Впливаючи на біологічно активні точки рук і стоп, ви активізуєте захист організму. Купіть масажний килимок для ванної кімнати. Займайтеся лише кілька хвилин, поки чистите зуби.

Займайтеся спортом

Вправи покращують активність ваших білих кров’яних клітин (тих, які допомагають боротися з інфекціями). Тому переконайтеся, що ви виконуєте мінімум 30 хвилин вправи три рази на тиждень, щоб тримати свій організм в тонусі.

Висипайтеся

Регулярне недосипання вражає імунну систему організму так само, як фізичний стрес. Імунна система починає працювати у гіперактивному режимі, виробляючи при цьому надлишок білих кров’яних клітин. Ця гіперактивність є наслідком частих безсонних ночей.

Відвідуйте лазню або сауну

Люди, які регулярно відвідують сауну, рідше страждають головними болями, ринітами і фарингітами, їх практично не турбує нежить. Це цілком природно, адже ніщо так не тренує організм, як чергування високих і низьких температур. Завдяки різкій зміні температурного режиму відбувається інтенсивна стимуляція нервової і серцево-судинної систем. А використання в сауні спеціальних ефірних олій допомагає наситити організм корисними речовинами.

Правильно харчуйтеся

Правильне харчування – найкращий спосіб забезпечити організм вітамінами. Знайти навесні вітаміни в натуральних продуктах досить складно, але все ж можливо. Передусім, зверніть увагу на пророщене зерно пшениці. З’їдайте його по 3 ст. л. на день.

Використовуйте спеції. Це джерело вітамінів додавайте в їжу по дрібці три рази на день. Причому краще додавати спеції вже до готової страви – при термообробці корисні властивості зменшуються. На сніданок краще всього куркума, оскільки вона володіє ще і жовчогінним ефектом, в обід – імбир або кардамон, вони покращують мозкову діяльність, на вечерю – м’ята і меліса, вони заспокоюють. Крім того, спеції провокують вироблення ендорфіну – гормону гарного настрою!

Можна приготувати суміш з кураги, журавлини, волоських горіхів, лимона, родзинок. Вищеперелічені продукти в рівних частках потрібно подрібнити і перемішати. Потім скласти цю масу в ємність і залити медом з розрахунку двісті грам на літрову банку.

Ці прості профілактичні дії допоможуть вам зустріти весну повною сил і здоров’я!

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь