Для старшокласників Чернігівщини провели форум «Я – Profi»

 

 

 

 

  • Не секрет, що протягом останніх років вищі навчальні заклади підготували величезну кількість юристів, економістів і менеджерів, які після отримання омріяного диплома не можуть працевлаштуватися і поповнюють лави безробітних.

    А тим часом у країні дефіцит робітничих кадрів. До того ж, тенденція останніх років демонструє, що до здобуття робітничої професії підштовхує саме життя. Це стосується не тільки молоді, а й уже зрілих людей.

     

    21 березня вперше в Чернігові відбулась профорієнтаційна виставка-форум закладів професійної й професійно-технічної освіти «Я – Profi». Її влаштували для учнів 8-11 класів з усіх куточків Чернігівщини. За словами Тетяни Головешкіної, заступника директора навчально-методичного центру профтехосвіти в Чернігівській області, захід відбувся за ініціативи Чернігівського обласного молодіжного центру та підтримки навчально-методичного центру.

  • Після вишу – по професію до училища: реалії сьогоднішнього ринку праці
  • Після вишу – по професію до училища: реалії сьогоднішнього ринку праці
  • Після вишу – по професію до училища: реалії сьогоднішнього ринку праці

 

Після вишу – по професію до училища: реалії сьогоднішнього ринку праці«На сьогодні в області функціонують 14 закладів профтехосвіти, серед яких 5 – у Чернігові. На базі цих закладів діють 10 навчально-практичних центрів із сучасним дороговартісним обладнанням – зварювальним, швацьким тощо. І нині в роботі закладів профтехосвіти втілюють безліч інновацій. Здобувати освіту в них можна після 9-го класу і після 11-го. Учні отримують стипендію. У більшості закладів для них також є гуртожитки.

Крім того, відбувається навчання дорослого населення. Тобто профтехосвіта – це здобуття навичок упродовж усього життя», – зауважила Тетяна Головешкіна.

Вона також розповіла, що учні профтехучилищ живуть активним громадським життям і щороку беруть участь у конкурсах фахової майстерності.

«Торік дівчина, яка навчається на кравця в Чернігівському вищому професійному училищі побутового обслуговування, посіла друге місце у всеукраїнському конкурсі з профмайстерності. Майбутній зварювальник із Чернігівського професійного училища залізничного транспорту зайняв шосте місце. Вони обоє отримують додатково Президентську стипендію. Тобто є куди розвиватися. Профтехосвіта чекає на всіх і навчить навичок, які знадобляться упродовж усього життя», – розповіла Тетяна Головешкіна.

На заході запевнили, що за останні роки змінюється імідж профтехосвіти.

«Бачимо, як у молодих людей горять очі, як вони з цікавістю долучаються до майстер-класів, що відбуваються в окремих локаціях, дивляться відеосюжети про навчальні заклади. Нещодавно учнівське самоврядування закладів профтехосвіти засідало, і вони кажуть: «Ми відрізняємось від школярів тим, що вміємо працювати руками. Це наша перевага, і ми цим пишаємося». Зараз наша молодь, як і в усьому світі, розуміє, що не одразу треба вищу освіту здобувати, а спершу треба стати справжнім професіоналом. І що навички формуються поетапно», – повідомила пані Головешкіна.

Встигли поспілкуватися і про затребувані професії.

«Традиційно швачок не вистачає, трактористи потрібні. Більшим попитом користуються професії сфери послуг – перукарі, кухарі. Натомість токарі не такі популярні, але все одно спеціальність потрібна. До того ж, зараз нова ідея – апробація дуальної системи освіти, коли 70% навчального часу діти перебувають на підприємствах, куди в майбутньому вони зможуть працевлаштуватися. На сьогодні два навчальні заклади – залізничний ліцей і Ічнянський професійно-аграрний ліцей – перебувають в експериментальному стані. А на наступний рік почалась організаційна робота – 11 навчальних закладів зголосилися долучитися до цього проекту, коли будуть перероблені робочі навчальні плани, коли більше будуть підлаштовуватися до виробництва», – поділилася планами заступник директора навчально-методичного центру профтехосвіти в Чернігівській області.

На щастя, і ситуація із фінансуванням профтехучилищ не викликає занепокоєння.

«Зараз ще приймається закон про професійну освіту, поки є тільки кілька його проектів. Але ми не сидимо і не чекаємо склавши руки, бо розуміємо, що життя змінюється жвавіше, ніж законодавчий процес. Ми вміємо заробляти гроші і реалізовувати задуми, які є в закладах», – наголошує Тетяна Головешкіна.

Після вишу – по професію до училища: реалії сьогоднішнього ринку праціПід час заходу профтехучилища презентували себе і запрошували школярів на навчання. Серед когорти закладів було й Сновське вище професійне училище лісового господарства із директором Ларисою Дубиною.

«У нас дуже потужний навчальний заклад, без перебільшень, можливо, кращий в усій Чернігівській області. Стовідсотково виконуємо регіональне замовлення. Підготовку здійснюємо за трьома напрямами: лісове господарство, будівельна галузь, громадське харчування. Здійснюємо підготовку молодших спеціалістів. На 1 вересня учнівський контингент у нас налічував 486 учнів. Це 24 групи.

Я з 1990-го року в системі профтехосвіти, то за цей час тільки в період президентства Петра Порошенка нам уперше виділили кошти на проведення капітального ремонту навчального закладу. Гроші також самі заробляємо. Торік заробили півтора мільйона гривень.

До нас на навчання приходять не лише вчорашні школярі, а й молоді люди, які вже закінчили інститути, а тепер здобувають професію. Бо не можуть працевлаштуватися. Це економісти, які закінчили економічні факультети, також люди, які попрацювали певний час робітниками, і в яких взагалі жодного диплома немає. Йдеться про людей до 30 років і старших. Є навіть учень, якому 54 роки. Зараз багато хто розуміє: якщо навіть поїхати на заробітки за кордон, треба мати професію робітника», – розповіла Лариса Дубина.

Після вишу – по професію до училища: реалії сьогоднішнього ринку праціПримітно, що вчорашні школярі, які нині є учнями профтехучилищ, зовсім не жалкують, що вирішили здобувати робітничі професії. Серед таких Жигир Людмила із села Пльохів Чернігівського району.

«Навчаюся в Чернігівському центрі професійно-технічної освіти уже другий рік на кухаря-кондитера. Мені дуже подобається. Я про цю професію мріяла. У нас відбуваються різні майстер-класи, у нас хороші викладачі та майстри. Нас навчають різного – з кондитерського напрямку тортики бісквітні робимо, креми. А з кухарського – не тільки супи й борщі готуємо, стейки смажимо, різні вишукані страви робимо. У нас зараз відбуваються практичні заняття, то нас відправляють у різні чернігівські ресторани. Ми там працюємо, отримуємо досвід для себе», – розповіла дівчина.

Захід відбувся цікавий і корисний. Та головне – його учасники переконані, що у профтехосвіти світле майбутнє.

Джерело: ЧЕLINE.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь