Під загрозою соціальні виплати ніжинцям

 

 

 

 

Верховний Суд України виніс постанову про компенсацію Управлінням соцзахисту  Ніжинської міськради коштів за перевезення пільгових категорій населення, які «Укрзалізниця» здійснила ще у 2014 році, на суму 2 млн 290 тисяч гривень. Очільниця Управління Валентина Кулініч повідомила депутатський корпус про те, що невідшкодування цих коштів призведе до блокування рахунків Управління. А це, в свою чергу, — до унеможливлення виплат соціальних допомог ніжинцям. Вільних коштів, у такому розмірі, в міському бюджеті нема, повідомляє uezd.

«Певні категорії громадян мають право на пільговий проїзд залізничним транспортом. Таке право надане чинним законодавством та нормативно-правовими документами. До 2016 року кошти з державного бюджету на відшкодування пільгового проїзду та інших пільг (послуг зв’язку) надходили до місцевого бюджету у вигляді державної субвенції. Розпорядником коштів місцевого бюджету на виконання державних програм соцзахисту було визнано Управління соцзахисту. У 2014 році місту були надані субвенції на ці цілі у розмірі 3 млн 134 тис грн… Сесією міськради було прийнято рішення щодо такого розподілу цієї суми субвенції: 16 тисяч на проїзд чорнобильців, 600 тися грн. на пільги на послуги зв’язку, відшкодування пільг на автоперевезення 1,748 млн та на відшкодування пільги за проїзд залізничним траспортом — 700 тис грн… На цю суму було укладено угоду між «Піденно-Західною залізницею» та Управлінням соцзахисту на відшкодування компенсаційних виплат за пільгове перевезення. Цих коштів вистачило на 3 місяці. Далі залізниця продовжувала надавати пільги і здійснювала облік перевезень пасажирів у відповідності до нормативно-правових документів. Тобто вела облік пасажирів, які брали квитки на конкретній станції і потім розрахунки направлялися відповідному розпоряднику коштів місцевого бюджету. Хоча такі акти звірки розрахунків ми (Управління соцзахисту) не підписували, але залізниця, по закінченню, терміну звернулася до суду. Суд першої інстанції відбувся 1 жовтня 2015 року. Ми подавали апеляцію та виграли її. Залізниця подала касацію у січні 2016 року і ось її розглянув Верховний Суд не в нашу користь. Фінансове управління немає відповідних бюджетних призначень на виконання цього рішення суду. Але, якщо Управління соцзахисту його не виконає, то будуть заблоковані рахунки Управління. Ми не зможемо здійснювати видатки за незахищеними статтями і не зможемо отримувати кошти на утримання самої установи. Під загрозою буде здійснення певних відшкодувань на надання допомог та компенсацій окремим категоріям громадян. Ми не зможемо відшкодовувати професійне навчання участиків АТО ( на цей рік 158,8 тис грн.), безкоштовне поховання інвалідів війни та учасників війни (50 тис грн.) та виплату поштового збору за доставку допомог та компенсацій поштою до отримувачів допомог: інвалідам з дитинства, по догляду за психічно-хворими, особам, що не мають права на пенсію, пільги та субсидії на тверде паливо та скраплений газ та виплати ветеранам війни до 5 травня», — розповіла Валентина Кулініч.

Депутати нарікають на те, що квитки у касах Ніжинської залізничної станції купують не лише жителі нашого міста. Ніякого обліку за прізвищами не ведеться. Тому доводиться сплачувати компенсацію за перевезення пільговиків, які не є жителями Ніжина, а просто здійснюють тут пересадку. Але, згідно постанови №1359 від 2009 року, значення це, при обліку пільговиків, немає.

Рахунки Управлінню соцзахисту заблокують, як тільки Укрзалізниця подасть відповідні документи до Держказначейства.

За словами першого заступника міського голови Григорія Олійника, найперша проблема — це загроза блокування рахунків Управління, друга проблема в тому, що кошти ці доведеться шукати в місцевому  бюджеті: «З завтрашнього дня ми проводитимемо консультації та готуватимемо відповідний проект рішення. Будемо відпрацьовувати звернення до Асоціації міст України, оскільки подібне уже відбулося в інших містах. Ми уже знайшли подібну проблему в 4 містах. Відсутність коштів у місцевому бюджеті, за рішенням касаційної інстанції, не є підставою для того, щоб її не сплачувати. Звертатимемося і до Президента, у Верховну Раду та Кабмін. Тому що це повністю повноваження держави. Якщо буде виконавче провадження, ми вимушені будемо скликати позачергову сесію з питань бюджету».

Ольга Рогачова

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь