На Чернігівщині розвішують феромонні пастки для короїда

 

 

 

 

100 пасток для короїда мають розвісити в Ялівщині у Чернігові до кінця тижня. Про це сказав директор Регіонального ландшафтного парку  Володимир Свердлов. 10 пасток розвісили учора. Пастки приваблюють короїдів феромонами – секретом, який виділяють самі ж короїди.  Пастка складається з шести конусів, бачка, у який потрапляють шкідники, та феромона, який їх приманює.

Це пастка для короїдів, які пошкоджують хвойні дерева. Вона складається з шести конусів, бачка, у який потрапляють шкідники, та феромона, який їх приманює. Директор Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» Володимир Свердлов та головний природознавець парку Олександр Парфентьєв готують пастки та розвішують їх на листяні дерева. Роблять це, щоб шкідники менше летіли до хвойних. Володимир Свердлов каже: такі феромонні пастки – єдині сертифіковані в Україні.

Володимир Свердлов директор Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина»: «Слугує для приманювання шкідників. А далі пастка концентрує і їх збирає в резервуар. Ця речовина за теплих умов діє до 8 тижнів. Протягом цих восьми тижнів ми будемо раз на два тижні моніторити дані пастки, і тоді можна говорити про збільшення чи зменшення шкідників».

Завдяки цим пасткам кількість короїдів можна зменшити майже на чверть, каже завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» Юрій Карпенко. З його слів, зараз у «Ялівщині» біля 900 мертвих через пошкодження короїдом дерев.

Юрій Карпенко завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум»: «Вони рятують не тільки молоді дерева, вони рятують і старі дерева, які ослаблені внаслідок посухи, внаслідок різких температурних процесів. В нашій країні, на жаль, поки розробляється експериментальний спосіб боротьби з короїдом. Лісівники мають свою систему захисту – це видалення хворих або заражених дерев. На жаль, у мережі природо-заповідного фонду, зокрема, на території Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» така методика не може працювати, тому що це просто знищить хвойні насадження. Ми повинні шукати біотехнічні, ощадливі і екологічно збалансовані засади».

 

Джерело: UA: Чернігів

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь