На комп’ютери для шкіл України виділили мільярд гривень

 

 

 

 

У кожній школі будуть комп’ютери і доступний інтернет.

На комп’ютери і мережу інтернет для українських шкіл з державного бюджету виділили мільярд гривень. При цьому в Закарпатській і Житомирській області є навчальні заклади, в яких просто немає інтернету.

Журналісти “Сегодня” вирушили на уроки і розпитали, як вчителі ведуть заняття, і хто першим отримає гроші на нову техніку.

Так, в селі Сімер Закарпатської області на 179 учнів всього п’ять комп’ютерів. У цій школі мріють про повноцінний комп’ютерний клас.

Заступник директора Тетяна Гойс нещодавно повернулася з курсів у Віденській гімназії і там, за її словами, комп’ютер є для кожного школяра. А в цій школі вчителі приносять з дому ноутбуки на уроки.

“Один, двоє, троє навіть за партою, за комп’ютером працюють. Потребуємо комп’ютерного, цілого класу, так, щоб можна було посадити кожного учня. Слабкий інтернет і частково пропадає, по два-три дні у нас інтернету немає”, – розповіла педагог .

А в одній з найбільших шкіл Полтавської області – в Нових Санжарах, випускників готують до зовнішнього незалежного оцінювання через мережу. Швидкісний інтернет тут з’явився торік. На перервах школярі можуть скільки завгодно користуватися Wi-Fi, а мережеві ресурси прийшли на зміну паперовим підручникам.

“Знайти там певну інформацію, вчителі навіть просять – знайдіть те, знайдіть. Ми знаходимо, зачитуємо, і потім ми вдома повторюємо”, – говорять учні.

Це стало можливим завдяки швидкісному інтернету – чотири лінії оптоволокна проклав “Укртелеком”. Це один з провайдерів, який співпрацює з Міністерством освіти. Завдяки компанії сотні навчальних закладів у різних регіонах країни вже отримали інтернет.

Незабаром таких шкіл в Україні стане більше. “Сегодня” дізналися, що уряд виділив субвенцію – мільярд гривень на комп’ютери та інтернет для навчальних закладів. Частину грошей отримає кожен регіон.

“Йдеться про закупівлю персональних комп’ютерів, з цього одного мільярда на цей напрямок виділяється 300 мільйонів гривень. Щодо покупки послуг з доступу до інтернету – це сума в 700 мільйонів гривень”, – розповіла Олександра Гусак, державний експерт директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міносвіти.

Гроші будуть надходити частинами. В першу чергу – в регіони, де комп’ютерів найменше, а інтернету немає взагалі.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь