Ніжинський Ленін піде з “молотка”?

 

 

 

 

Бронзовий Ленін, повалений у Ніжині більш ніж чотири роки тому, може піти з молотка. Продати пам’ятник на відкритих торгах пропонували на робочій нараді з питань благоустрою міста. Про те, остаточне рішення буде за депутатами міської ради, інформує NizhynNews.

Зрозуміло, що потрібно щось вирішувати з цим пам’ятником. Оскільки це майно, згідно із законом про декомунізацію, більше використовуватися не може, вихід лише один — реалізація. Приклади інших міст показують, що за такі пам’ятники виручають понад 100 тис. гривень. Ці кошти могли б бути витрачені на потреби міста.

Ленінопад у Україні стартував у 2013 році. Першим скинули вождя на Бесарабській площі у Києві. Загалом, за даними Інституту національної пам’яті, в Україні домонтували понад 2200 пам’ятників Леніну. У Ніжині ідола скинули 22 лютого 2014 року.

Демонтована 650-кілограмова радянська спадщина одразу перекочувала у двір КП “ВУКГ”, і міська влада обіцяла подумати, що робити з пам’ятником.

Монумент збиралися передати до краєзнавчого музею, здати на метал, продати у приватну колекцію, але поки що доля бронзового вождя не визначена. У будь-якому разі крапку в «ленінському питанні» можуть поставити лише ніжинські депутати. Продати, подарувати чи переплавити на метал колишній монумент без рішення міськради неможливо, адже пам’ятник є власністю громади.

Що ж до прикладів продажу пам’ятників Леніна, то такі в Україні є. Так, у 2017 році з молотка пішов ідол, скинутий на Закарпатті. Громада міста Чоп виручила за Леніна 254 тисячі гривень. Скільки може коштувати ніжинський пам’ятник, сказати складно.

26 квітня під час робочої наради з питань благоустрою міста Ніжина, що відбувалася під головуванням міського голови Анатолія Лінника, було надано доручення раднику міського голови Сергію Осадчому разом з відділом управління та приватизації комунального майна підготувати проект рішення на пленарне засідання сесії міської ради щодо продажу пам’ятника Леніна з аукціону.

Вікторія Коломійченко

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь