Шлюб за добу: що варто знати ніжинцям перед укладенням?

 

 

 

 

Із 2016 року в Україні запрацював пілотний проект “Шлюб за добу”. Наразі проект активно працює по території всієї України і дає можливість не чекати 30 днів для реєстрації шлюбу. Але новела все ще викликає питання в тих, хто бажає створити сім’ю за прискореною процедурою. Тому розкладаю по поличках ключові моменти, повідомляє censor.net.ua.

Чому запровадили?

Мін’юст декларував три основні причини. Перша –на наближених до зони АТО територіях давати людям можливість реєструвати свої стосунки тоді, коли їм зручно, й не займатися зайвою бюрократією. Друга – подолання корупційної складової, адже, згідно зі статистикою, 40 відсотків шлюбів укладали за прискореною процедурою, що потребувала “поважної причини”. Насправді це були переважно фіктивні довідки про вагітність, на основі яких і укладали шлюби. Третя причина – відхід від радянщини. Норма чекати 30 днів залишилась у незалежній Україну саме з радянського минулого. Чиновники ж декларували бажання йти до європейських норм. Та й узагалі, чому хтось має обмежувати дорослих свідомих людей у праві реалізовувати їхні конституційні права?

Зазначу, що перед запуском проекту критики стверджували, що після такого “місцевого Лас-Вегасу” в нас різко зросте кількість розлучень. Керувались критики тезою, що укладатимуть шлюби імпульсивно та безвідповідально. Але статистика знову-таки довела зворотне. За три роки кількість розлучень за прискореною процедурою не перевищила даних статистики за звичайною процедурою.

Читати по темі: Гоголь став «свідком» на весіллі у Ніжині

Статус шлюбу, укладеного в межах пілотного проекту

Шлюбу за прискореною процедурою в Сімейному кодексі немає. Але не хвилюйтесь, він такий самий, як і звичайний, у контексті юридичної сили.

Усі дані вносять до реєстру, а ви отримуєте свідоцтво про шлюб єдиного зразка.

Тому, якщо навіть пілот скасують, на “легальність” вашого шлюбу це не вплине жодним чином. Хоча мій власний прогноз – цю процедуру буде закріплено в Сімейному кодексі. Адже, окрім того, що вона затребувана нашими громадянами, вона підвищує туристичну привабливість нашої країни.

Іноземці їдуть до України укладати шлюби. Часто – інтернаціональні. Особливо з тих країн, де шлюб може бути лише релігійним.

Як укласти?

Для українців передбачено стандартний пакет документів. Для укладання “Шлюбу за добу” нічого “екстра” не потрібно. Достатньо паспорта та ідентифікаційного коду. Якщо для вас цей шлюб не перший, ще необхідний документ, який підтверджує розірвання попереднього.

Іноземцям ж ще варто додати документ, який підтверджує легальність їх перебування на території нашої країни.

Шлюб за прискореною процедурою укладають комунальні підприємства та інші суб’єкти, що мають на це право. А тому банальним РАЦСом можна не обмежуватись.

До прикладу, сьогодні створити сім’ю можна на стадіоні у Львові, на Олімпійському в Києві, в аеропортах у різних куточках країни, в історичних замках та парках або ж навіть удома чи ресторані (для цього проводять виїзні церемонії).

Вартість – дуже відрізняється. Адже залежить від того, яка організація надає вам послугу, на якій локації, з якими додатковими сервісами (музики, фотографи тощо).

Тому сьогодні укласти шлюб за добу можна як до 2 000 гривень, так і за 20 000 гривень.

Складні випадки

І вони не обов’язково стосуються історії за добу.

Реєстри різних країн світу між собою не інтегровано, а перевірка навіть апостильованих і перекладених документів не завжди гарантує виявлення їх …підробки.

Люди у світі є різні, і не всі вони добросовісні. Тому інколи стається те, що стається. Так, ніхто не може гарантувати, що наречена чи наречений не уклали паралельно шлюб в іншій державі.

Змоделюємо ситуацію, яка, сподіваюсь, ніколи з вами не станеться. Ви – щасливий наречений. Вона – іноземка. У вас любов і ви прямуєте до РАЦСу. Укладаєте шлюб і щасливо (чи не дуже) живете сім років. Купуєте нерухомість, автомобілі, будуєте спільну справу. І тут з’являється він. Її чоловік.

Їхній шлюб не розірвано, і взагалі він думав, що вона в Україні у справах і ось-ось повернеться додому.

І тут маю для вас новини. Законодавчо дійсним вважається той шлюб, який було укладено першим. Тобто цієї жінки і вашого нового “родича”. А повторний шлюб автоматично вважається недійсним.

Що робити?

Не все так погано. За великим рахунком – вас ошукали. А тому сміливо звертайтесь до суду. Зазвичай у таких випадках суд визнає ваш шлюб громадянським. Громадянський шлюб за правами й обов’язками часто прирівнюється до офіційного зареєстрованого. Тому шанс на розподіл спільно нажитого майна – є.

Сподіваюсь, ваш шлюб буде міцним і довговічним. Але якщо щось піде не так – ви знаєте, до кого звертатись)Источник: https://censor.net.ua/b3125940

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь