Слово священика: Про гріх і хворобу

 

 

 

 

У четверту неділю після Пасхи на літургії ми читаємо Євангеліє від Іоана, де розповідається про зцілення Спасителем одного хворого (Ін.5:1-16). Христос проходив через купальню, куди щороку сходив ангел і збурював воду, і хто першим входив після збурення води, той одужував. Чоловіка, який був хворий тридцять вісім років Ісус зцілює словом без опускання у воду. А в кінці говорить: ось ти одужав, не гріши більше, щоб з тобою не сталося чого гіршого. Зміст даних слів говорить нам, що наше фізичне здоров’я напряму пов’язане з нашим гріховним станом. Наслідок самого гріха є смерть і хвороби. Якби не було гріха, то не було б і хвороби, не було б і смерті. Хоча гріх і присутній у нашому житті, але спасительна жертва Ісуса Христа повертає нас постійно у стан, коли ми маємо робити певний вибір. Це такий стан, в якому перебували Адам і Єва. Сама жертва Ісуса Христа настільки велика, що гріховні вчинки людини не формують її як таку, що зобов’язана робити гріх. Кожен гріх це окремий вибір людини, її волевиявлення.

Але буває так, що людина не задумується над своїми вчинками, і таким чином грішить постійно, при цьому не помічаючи що робить. А от що робить людина, яка поряд. це видно одразу. Тому невипадково у наших молитвословах є такі слова: Господи Царю, даруй мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого. Згідно святих отців гріх є духовною хворобою. А людина є істотою духовно-тілесною, і відповідно накопичення духовних хвороб породжує хвороби тіла. Для того. щоб бути здоровим ми знаємо, що треба ліки, треба лікар, треба лікарня. Христос є Лікарем, і саме Він дає нам ліки на літургії під час Богослужіння. Для того, щоб отримати зцілення від гріха потрібно усвідомлення, що тільки наш особистий гріх руйнує наше життя, життя тих, хто поряд з нами. Треба зрозуміти це і покаятися у своїх вчинках як таких, що роблять нас просту духовними каліками і згодом, коли гріх настільки накопичився, ми можемо стати каліками і тілесно. Тому перший наш крок – покаяння, що передує всьому преображенню нашого життя, звільненню від духовних хвороб і зціленню від тілесних недуг. Амінь.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь