Меморіальна дошка в пам’ять про трагічні події ніжинської Чорної ради

 

 

 

 

29 травня 2019 року на фасаді будівлі, на розі вулиць Московської та Журавської було відкрито меморіальну дошку на вшанування 200-ліття із дня народження Пантелеймона Куліша та в пам’ять про трагічні події ніжинської Чорної ради. Місце було обрано не випадково оскільки на думку краєзнавців саме тут у 1663 р. відбулись події пов’язані із обранням гетьманом Лівобережної України Івана Брюховецького. Ці вибори дали поштовх до чергового витка Руїни та фактично стали стартом процесу ліквідації московською владою козацької держави, створеної Богданом Хмельницьким. Пізніше перипетії сумнозвісної Чорної ради були описані Пантелеймоном Кулішем у першому в українській літературі історичному романі. Якщо українська та світова громадськість асоціює Чорну раду з відомим романом П.Куліша, то для ніжинців це визначальна та доленосна подія в історії нашого міста.
Ініціаторами та реалізаторами даного заходу виступили: управління культури і туризму Ніжинської міської ради, Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського, фірма “Граніт Сервіс”, яка виготовила дошку та співробітникам КП “СЄЗ”, які оперативно її встановили. Автором композиції меморіальної дошки є Олексій Стефанюк – художник НКМ ім. І. Спаського.
Подіям Чорної ради в Ніжині та її увіковіченню на сторінках твору П.Куліша були присвячені виступи: Геннадія Дудченка – директора НКМ ім. І. Спаського, Ігоря Алексєєнка – заступника міського голови, Романа Желєзка – завідувача відділу історії м. Ніжина НКМ ім. І. Спаського, Олександра Самойленка – ректора НДУ ім. М.Гоголя, Євгена Луняка – д. і. н., професора, завідувача кафедри історії України НДУ ім. М.Гоголя та Олександра Морозова – історика, краєзнавця, директора бібліотеки НДУ ім. М.Гоголя.
Чорна рада в м. Ніжині 1663 року є яскравим уроком для сучасних державотворців, що нагадує якими будуть наслідки ставлення особистої наживи вище інтересів держави та нації.
Переконані також, що новий меморіальний об’єкт не залишить байдужими ні містян, ні гостей Ніжина.
Р. Желєзко, завідувач відділу історії м. Ніжина НКМ ім. І. Спаського

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь