Педагоги ніжинської ЗОШ №17 успішно апробовують нові методи взаємодії з учніми

 

 

 

 

Всяка робота вважається завершеною, якщо підведені її підсумки. Тож на разі в Ніжинській загальноосвітні школі І-Ш ступенів №17 тренінг-підсумок. Разом з нашим креативним тренером Людмилою Микитюк відповідно до наказу МОНУ  освітяни працювали з практичною реалізацією державних стандартів середньої освіти в нових умовах, у відповідності до концепції нової української школи та нового законодавства. Ще на початку тренінгу колектив зазначив, що експериментально апробувати нові моделі та педагогічні практики, що здійснюються на основі створених навчально-методичних матеріалів, орієнтованих на формування та оцінювання громадянських і соціальних компетентностей в учнів 5-9 класів, було цікаво та відповідально. Але при цьому нелегко, навіть важко. Постійні методичні теревені давали змогу проаналізувати та виокремити найефективніші методи дослідження: теоретичні: аналіз, порівняння, узагальнення, моделювання, індуктивні та дедуктивні; емпіричні: спостереження, анкетування, самоаналіз. формувальний експеримент. Левову частину займала апробація та модифікація вправ по формуванню та оцінюванню громадянських компетентностей. На сьогодні маємо: 127 апробованих, використаних та 21 власно створену вправу. І в цьому напрямку було найбільше труднощів: хронічно не вистачало часу як при підготовці до уроку, так і на самому уроці; важко на початку навчального року йшла робота в групах; формувальне оцінювання стало новою моделлю оцінювання, нелегко було налагоджувати зворотній зв’язок тощо. В той же час відповідаючи на запитання «Що вдалося та які кроки команди вважаєте успішними?», колектив зазначив:
1. Навчились чути дитину.
2. Зрозуміли цінність та налагодили зворотній зв’язок з учнями, батьками.
3. Змінились підходи до освітнього процесу та організації позакласних заходів.
4. Сформувалась нова педагогічна етика – педагогіка партнерства.
5. Підготовка дітей до демократичного громадянства стало один із ключових завдань роботи нашої школи.
6. Учасників освітнього процесу активніше залучаються для ухвалення рішень.
7. Змінились традиційні методи роботи з учнями через реалізацію тематичної лінії «громадянська відповідальність».
8. Навчились працювати в команді: учень-учень, учитель-учень, учитель-учень-батьки, школа-громада.
9. Учні вміють висловлювати свою думку та поважати іншу людину як рівну собі, співпрацювати з іншими, можуть брати зобов’язання і нести відповідальність, готові вільно дискутувати.
10. Розпочали впроваджувати формувальне оцінювання.
11. Спланували та реалізували загальношкільний проект «Булінгу-НІ!», до якого долучились школи міста Ніжина.
12. Сформувалось усвідомлення у вчителів, що необхідно постійно «рухатись», тобто працювати над удосконаленням свого фахового рівня.
13. Родини дітей стали активними учасниками освітнього процесу («Освітня платформа для батьків», «Батьківський день»).
14. Життя школи стало більш цікавим, динамічним, сучасним.
15. Сформувалось поняття та потреба в реалізації академічної свободи, включно зі спроможністю учителів модифікувати навчальні програми до потреб розвитку громадянських і соціальних компетентностей та створювати нові програми
Здавалось – підсумки підведені, робота закінчилась. Але це тільки на перший погляд. Робота лише розпочалась і обов’язково буде продовжена. В перспективі узагальнення та створення власних навчально-методичних матеріалів, інструментів для оцінювання громадських компетентностей як наскрізних для 5-9 класів; побудова якісно нової української школи та взаємовідносин в ній; покращення якості освітнього процесу та позакласної роботи тощо. Тож далі буде…
Тетяна Власенко
Директор школи ніжинської ЗОШ №17

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь