Туберкульоз, рак та гепатит: Чим “корисний” кальян?

 

 

 

 

Кальян більш небезпечний, ніж сигарети, адже година його паління завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

“Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет. Адже під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну – 74,1 л”, – зазначила вона.

Уляна Супрун додала, що куріння кальяну завдає суттєвої шкоди здоров’ю курців, у тому числі пасивних, адже дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки. Це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол. Також внаслідок спалювання вугілля виділяється оксид вуглеводню.

Люди, які вживають кальян протягом півгодини, отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію, акцентувала вона.

Ще дим кальянів містить токсичні речовини, які можуть спричиняти рак легень та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання.

Також куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до гострої артеріальної жорсткості. Навіть одна “сесія” куріння кальяну впливає на серцебиття та кров’яний тиск.

Ще кальян викликає залежність, адже в кальянній суміші присутній той же нікотин, як і в сигаретах.

Куріння кальянів, додала міністр становить і іншу небезпеку: передаючи трубку між різними людьми, можна підчепити туберкульоз, гепатит А, грип, герпес та інші інфекції.

Окрім того, кальяни шкодять також пасивним курцям — людям, які його вдихають, перебуваючи в одному приміщенні. Адже вони дихають не лише тютюновим димом, а й продуктами згоряння.

Крім того, що куріння кальяну в закладах харчування шкодить здоров’ю гостей, це також є порушенням законодавства. З 2012 року в Україні заборонено курити кальяни у громадських місцях, включно із закладами харчування. Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року кальяни продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані.

Курити сигарети (звичайні та електронні) і кальяни також заборонено на зупинках громадського транспорту, на дитячих майданчиках, у підземних переходах та під’їздах будинків.

Джерело: ukrinform

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь