Невдовзі професія аграрія зрівняється за престижем зі сферою ІТ. І таку можна здобути в Ніжині

Нещодавно науковці України святкували своє професійне свято, яке відзначається щорічно у третю суботу травня. Наразі відбувається зовнішнє незалежне оцінювання і зовсім скоро стартує вступна кампанія до закладів вищої освіти.

Вибір професії – важливий крок у майбутнє, і наприкінці навчального року в абітурієнтів постає питання: ким бути?

Професія аграрія в найближчому майбутньому зрівняється за престижем зі сферою ІТ. Аналіз майбутнього ринку праці в агросфері провели на tsn.ua. Рейтинг ТОП-7 аграрних професій, які будуть користуватися попитом у найближчі кілька років, допомогла скласти Наталія Петричка, експерт департаменту управління персоналом виробничого напряму МХП. (https://landlord.ua/news/agrariyi-maybutnogo-top-7-profesiy/)

За оцінюванням експертів, на сьогоднішній день однією із престижних професій є аграрії. Аграрний бізнес стрімко розвивається, сучасні агропідприємства відчувають нестачу висококваліфікованих працівників, а зарплати агроінженерів і технологів складають 20-25 тис гривень. Деякі агропідприємства  забезпечують своїх фахівців житлом та власним авто.

Напередодні вступу до аграрних навчальних закладів ми поспілкувалися з одним із науково-педагогічних керівників нашого міста, директором Ніжинського агротехнічного інститут НУБіП України Василем Лукачем, який розповів про те, на які спеціальності є попит, які умови праці обіцяють роботодавці та які можливості відкриваються перед молодими спеціалістами аграрної сфери.

Доброго дня, Василю Степановичу, розкажіть будь-ласка які спеціальності на сьогоднішній день пропонує абітурієнту Ніжинський агротехнічний інститут?

 

Ніжинський агротехнічний інститут Національного університету біоресурсів і природокористування України – один і з провідних навчальних закладів Чернігівщини.

На сьогоднішній день, на факультеті ІНЖЕНЕРІЇ ТА ЕНЕРГЕТИКИ ми готуємо фахівців освітнього ступеню “бакалавр” за такими спеціальностями, як “Агроінженерія”, “Цивільна безпека”, “Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка”. На цьому ж факультеті за освітнім ступенем «Магістр» здійснюється набір за спеціальностями “Агроінженерія”, “Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка”.

Хочу підкреслити, що досить важливо для нашого вишу відкриття такої спеціальності, як «Агрономія». На факультеті ЕКОНОМІКИ, МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ЛОГІСТИКИ в інституті проходить підготовка фахівців освітнього ступеню “бакалавр” зі спеціальностей  “Облік і оподаткування”, Менеджмент”, “Агрономія”,  “Транспортні технології”, а за освітнім ступенем “Магістр” випускники нашого вишу можуть отримати спеціальність “Облік і оподаткування”.

Отримавши диплом вашого вишу, які можливості відкриваються перед молодими спеціалістами?

Диплом Ніжинського агротехнічного інституту, який обрав курс на поглиблену практичну підготовку – це персональна гарантія успіху і працевлаштування кожного нашого випускника.

Ще у стінах вишу для студентів відкриваються можливості для подальшого розвитку. В інституті є навчально-науково виробнича частина, де працює близько 25 студентів, які отримують заробітну плату. Вони проходять досить серйозну практику на різних агрегатах, в тому числі і на сучасних – це чеська, італійська техніка. Причому, до дня працівників сільського господарства ці студенти отримують премії в сумі від 3 до 13 тис. грн. Згодом цих спеціалістів запрошують на роботу сучасні агрохолдінги, надають їм житло, і заробітну плату 15 – 25 тис грн.

Крім того, серед випускників, для яких наш навчальний заклад став Alma mater – знані педагоги, науковці, дипломати, чиновники, успішні бізнесмени та підприємці, керівники та активісти громадських організацій, а також безліч молодих талановитих людей, які, отримавши у Ніжинському агротехнічному інституті якісні знання і життєвий досвід, упевнено розпочали свій професійний шлях.

Які, на вашу думку, найбільш затребувані аграрні спеціальності?

Дякую, досить розумне і цікаве запитання.

Якщо враховувати час Радянського Союзу, були такі спеціальності, як агроном, зоотехнік, інженер- механік. Якщо говорити про сьогодення, то серед аграріїв повинні бути і механіки, і агрономи, але спеціалісти аграрного сектору повинні володіти ще й зоотехнією, мати економічні знання, знати облік і аудит, досконало знати агрономію і звісно ж, менеджмент – організацію виробництва. Тобто молоді спеціалісти – аграрії  повинні організовувати свою роботу фахово. Аграрний бізнес стрімко розвивається і на сьогоднішній день – це одна із престижних професій. Ніжинський агротехнічний інститут якраз і є тим вищим навчальним закладом який готує фахівців даної сфери, про які я говорив вище.

Які досягнення Ніжинського агротехнічного інституту за останні роки?

 

Ремонт нашого фасаду зроблено практично за власний кошт: за рахунок запровадження енергозбереження та співпраці з інвесторами.

Так, за безпосередньої участі ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслава Ніколаєнка та підтримки народного депутата України Олександра Кодоли за останні два роки Міністерством освіти і науки спрямовано 2 млн.грн., на які майже повністю замінено вікна в навчальних корпусах та гуртожитках.

Також народний депутат України Валерій Давиденко надав фінансову допомогу інституту на створення «Музею хліба».

Завдяки тісній співпраці з нашими бізнес-партнерами та меценатами, зокрема, директором ПСП “Пісківське” Валерієм Колошею, директором МТФ “Красносільська” Володимиром Романенком, директором СФГ “Колос” Віктором Трушом та його заступником Віктором Зеленським, вдається реалізовувати плани по розвитку інституту та навчально-науково-виробничого підрозділу.
Крім того, я хотів би подякувати підприємцю Рустаму Насібову, який не лише успішно веде власний бізнес, а й з розумінням ставиться до проблем вищої школи, зокрема до Ніжинського агротехнічного інституту, та допоміг встановити вікна за демократичними цінами.

Хотілося б, аби нас почули й керівники інших агрохолдингів і фірм та долучилися до видання книги про інститут, адже 1 липня 2020 року наш навчальний заклад відзначає славетний ювілей: 125-річчя від дня заснування.

Своєму навчальному закладу я віддав 43 роки, із них на посаді директора я працюю тут вже 38 років.
Зробити спокійно зміну поколінь…я не відношусь до тих керівників які говорять: «після мене, хоч потоп», а йдучи, я хочу аби й наділі корабель під назвою Ніжинський агротехнічний інститут тримав вірний курс та впевнено і гідно рухався вперед.

Сьогодні практично на всіх посадах в Ніжинському агротехнічному інституті працюють молоді люди віком 23-27 років, вікова категорія заступників 30-35 роки. І багато з цих працівників – наші колишні студенти, випускники нашого інституту.

Оцінку навчальному закладу дають випускники. Я вважаю, що це найбільше досягнення.

 Які плани на майбутнє Ніжинського агротехнічного інституту?

Ми повинні рости, як вищий навчальний заклад: ліцензувати ще 2-3 спеціальності, завершити будівництво навчального корпусу, наповнити наші лабораторії сучасною технікою, створити навчально-практичний центр, запровадити дуальну систему навчання.

 

Ніжинський агротехнічний інститут Національного університету біоресурсів і природокористування України запрошує абітурієнтів на навчання до стін своєї Alma mater, аби в майбутньому молоде покоління мало змогу отримати одну з престижних професій та стати  висококваліфікованими працівниками солідних агрохолдингів.

 

Детальну інформацію про

Ніжинський агротехнічний інститут можна отримати за посиланням: http://nati.org.ua

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь