Відомий ніжинський бондар відсвяткував 90-річний ювілей

 

 

 

 

Всі, хто бував на ярмарках, чудово пам’ятає відомого найстарішого місцевого бондаря, ветерана праці та чудову людину. Бондарським ремеслом він займається від самого свого дитинства, вже 82 роки. Батько вчив його робити діжки ще в 1933 році. Син, Павло Щербак – кандидат наук, працює в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя, навчився робити діжки та трохи допомагає, хоча і вчитися у Івана Федоровича бондарству дуже важко, бо майстер – лівша, і всі його інструменти виготовлені для лівої руки. Чоловік активно бере участь у фестивалі «Його величність Ніжинський огірок», Покровському ярмарку, неодноразово продовжував традиції прославлення смачного символу Ніжина, займаючись виготовленням бочок для свят. Іван Федорович тримає себе в гарному тонусі, веде активний спосіб життя, займається спортом.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко, начальник управління культури і туризму Тетяна Бассак, головний спеціаліст управління культури Олександра Сімкіна привітали від імені міського голови Анатолія Лінника та Ніжинської міської ради  Майстра  з Великої літери Щербака Івана Федоровича з поважною датою – 90-річчям від Дня народження, вручили ювіляру Подяку міського голови та передали подарунки, квіти та щирі привітання від імені органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Іван Щербак з сином Павлом Щербаком гостинно зустріли гостей. Іменинник з радістю показав свої фото. Під час спілкування Іван Федорович розповів, як з шестирічного віку навчався бондарській справі у свого батька. У 1944 році п’ятнадцятирічним юнаком розпочав трудову діяльність на Ніжинському засолзаводі (Ніжинському консервному комбінаті) на посаді бондаря, де і пропрацював 45 років. В ті часи тут виготовляли найвідомішу в країні консервовану плодово-овочеву продукцію. У трудовій книжці ювіляра лише один запис. Майстер добре обізнаний з якостями різних порід дерев, особливо він полюбляє працювати з липою й дубом, з яких виготовляє діжки для засолювання овочів, зберігання вина та меду.

Іван Федорович володіє не лише секретами бондарства, він поділився й рецептами довгожителів. Серед них – здоровий спосіб життя, постійні фізичні вправи, і тут же, на подвір’ї, легко, з щирою посмішкою, пройшов напівприсядки, додавши, що треба також постійно дбати про стан м’язів хребта. А на запитання, що допомагає долати труднощі, зберігати такий оптимізм й почувати себе бадьорим та працездатним у такому поважному віці, дав миттєву відповідь: сталева сила волі. Іван Федорович вміє радіти життю, має прекрасну пам’ять, дуже цікавий співрозмовник, має неперевершене почуття гумору.

Гості подякували народному майстру за неоціненний внесок у розвиток рідного міста, побажали міцного здоров’я, родинного затишку, мирного неба, радості й добра.

До речі, у Ніжинській центральній бібліотеці облаштовано інформаційно-огірковий куточок, де зберігаються фотографії, документи із сімейного архіву майстра-бондаря, а також рецепти солінь ніжинських огірків.

Ось такий він, ніжинський майстер-бондар Іван Федорович Щербак!

ніжинський майстер, ювілей, подарункиніжинський майстер, ювілей, подарунки

ніжинський майстер, ювілей, подарунки

ніжинський майстер, ювілей, подарунки

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь